Dr.Ivica Žuvela, HSLS-ov kandidat na europarlamentarnim izborima u Gospiću predstavio stranački program

Objavljeno: 17/05/2019

GOSPIĆ- U Gospiću je danas bio jedan od kandidata s HSLS-ove liste, predsjednik gradske organizacije stranke u Zadru, ugledni zadarski liječnik koji je tri puta proglašen naj doktorom,  dr.Ivica Žuvela.. On je predstavio  HSLS-ov program kojemu je naslov  “Dobar dan građani, doviđenja birokrati“. Liberalna opcija je otvorena za smanjivanje nameta, za otvaranje slobode tržišta, kretanja i govora. Kako kaže Žuvela: „liberali su oni koji su stvorili Europu i koji su na tragu da je i očuvaju“.  Program se sastoji  od tri glavne točke:

1.”Europska unija je rješenje, a nije problem”

Hrvatskoj je mjesto u EU po povijesnim, civilizacijskim i znanstvenim dosezima. Na nama je da pametnom gospodarskom politikom uhvatimo priključak u ekonomskim parametrima.

2.”Schengen sada i odmah”

Što brži ulazak u Schengen je vitalno i strateško pitanje Hrvatske, a inteligentni razvoj granice imperativ.

3.”Protiv ortačkog kapitalizma, a za narodni kapitalizam utemeljen na vladavini prava

Vrednovanjem stručnosti i sposobnosti, a ne podobnosti moramo stvoriti uvjete za konkurentan razvoj slobodnog tržišta u Hrvatskoj. HSLS traži smanjivanje administracije,a to je na tragu oslobađanja tržišta i smanjivanja nameta koje HSLS i nudi u svojem programu.

To su načela na kojima su upravo liberali i stvorili Europu. Na nama je da ih promoviramo u našem postsocijalističkom društvu. Iako Hrvatska nema tradiciju liberalizma, sve je veći broj onih (naročito malih i srednjih poduzetnika) koji uviđaju da nam trenutni sustav ne odgovara.

Dr. Žuvela kao medicinski radnik ističe da se nefunkcioniranje naslijeđenog sustava  očitava i u zdravstvu  što ga je motiviralo na  osmišljavanje reforme zdravstva u Hrvatskoj.

Da bi se uopće stanje popravilo, potrebno je najprije detektirati probleme u zdravstvu. Sredstava ima, ali se troše neracionalno. Prevencija oboljenja je višestruko jeftinija od liječenja razvijene bolesti, a u tom segmentu smo među najlošijima u Evropi. Posljedično se stvara pritisak na sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, koriste se najskuplje dijagnostičko-terapijske usluge, stvaraju se liste čekanja i smanjuje udio onih koji doprinose u sustav u odnosu na korisnike zdravstvene zaštite. Administracija je prevelika a neučinkovita. Pacijenti su za potrebne usluge prisiljeni platiti nešto što je već plaćeno, ali nedostupno, liječnici su potplaćeni, nezadovoljni i preopterećeni“- smatra dr.Žuvela i dodaje da nacrt reforme zdravstva obuhvaća korjenite promjene, naročito u načinu financiranja i funkcioniranja primarne zdravstvene zaštite.

Možda Vas zanima