LIJEPO: Zajednica sportova Ličko-senjske županije organizira školu plivanja za učenike od 2.do 4.razreda osnovne škole

Objavljeno: 23/06/2022

GOSPIĆ- Zajednica sportova Ličko-senjske županije kroz program Ministarstva turizma i sporta, tijekom školskih praznika kroz srpanj i kolovoz organizira ŠKOLU PLIVANJA za djecu od 2. do 4. razreda osnovnih škola s područja Ličko-senjske županije. Prijaviti se mogu djeca plivači početnici i neplivači. Zajednica osigurava stručni kadar, didaktičku opremu i prijevoz, a provedba programa planira se kroz 6 termina. Ukoliko se programski kapacitet ne popuni s navedenom kategorijom djece, mogu u obzir doći i djeca viših razreda.

Zainteresirana djeca trebaju se javiti svojim matičnim školama koje će objediniti prijave i dostaviti ih u Zajednicu sportova Lsž.

Plivanje je vještina kojom bi trebao ovladati svaki čovjek, a posebice u današnje vrijeme. Velik broj djece u Hrvatskoj ima priliku naučiti plivati jedino organiziranim provođenjem obuke neplivača. Plivanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba i ima sveobuhvatni utjecaj na ljudski organizam. Kvalitetno, sigurno i stručno učenje plivanja pozitivno utječe na sugurnost, samopouzdanje i snalaženje u urgentnim situacijama. Prevencija od utapanja te mogućnost korištenja znanja plivanja bilo u smislu sporta, sportske rekreacije i rehabilitacije, uvelike pridonosi kvaliteti života.

Ličko-senjska županija geografski je specifična jer se prostire na obali Jadranskog mora, međutim kontinentalni dio županije nema bazena te su pojedina djeca u nemogućnosti dobiti priliku da se nauče plivati. Polazeći od najvažnije pretpostavke preventive sigurnog boravka u vodi i pokraj vode, učenje plivanja djeci daje mogućnost uživanja u sve većem broju vodenih aktivnosti, počevši od kupanja, ronjenja, igranja u vodenim parkovima, veslanja, spuštanja niz vodeni tobogan pa sve do jedrenja i još mnogih drugih vodenih sportova, što bi im kao neplivačima bilo uskraćeno.

S obzirom da se radi o obuci djece neplivača, kroz program će se voditi računa o uvjetima vode, pristupu vodi primjerenom djeci, preglednosti, dubini, temperaturi, a program će se početi s početnim igrama privikavanja na vodu većinom u statičkom položaju uz stručno vodstvo i korištenje didaktičke opreme. Provodit će se vrednovanje sposobnosti svakog djeteta tjekom programa i po završetku djeca će dobiti diplome u skladu s postignutim rezultatima.

Program se provodi u šest termina obuke po 3-4 sata, a kompletan i precizan program sa svim detaljima, satnicom i kontaktima definirati će se nakon što se utvrdi konačan popis djece sudionika, a roditelji će biti pravovremeno obaviješteni.

ZSLS

Možda Vas zanima