Uspjeh ličkih alpinista u Italiji

Objavljeno: 30/05/2022

OTOČAC- Članovi planinarsko alpinističkog kluba Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin ovaj vikend (27.-30.5.2022.) su se uputili u Italiju prema jezeru Lago di Garda na penjački vikend. Samo jezero i njegova okolica pružaju razne atrakcije i aktivnosti gdje svatko pronalazi nešto za sebe. Sjever jezera okružuju planine koje zbog velikog broja penjačkih smjerova, njih 7000 privlače penjače iz cijelog svijeta. Riječ je o izuzetno velikom broju na zemljopisnoj površini manjoj od Gacke doline. Cijela Hrvatska broji samo oko 5000 smjerova.
Stipe i Milan penjali su na stijeni Monte Brento, omiljenom odredištu penjača dužinski smjer Claudia dužine 450 m ocjene težine 5c. Penjući dodatne smjerove ocjene težine 6c+ ostvarili su vlastite penjačke rekorde. Smjerovi su karakteristični po glatkim pločama Parete Zebrratta u kojima se iskušavaju samo iskusni i odvažni penjači. Uz već spomenuto ispenjali su i veći broj kratkih sportskih smjerova. Kako su na navedenom penjalištu upoznali i neka nova penjačka lica i s njima izmjenili raznorazna iskustva iskoristili su priliku s ponosom spomenuti i pozvati ih na penjalište Veliku Gredu u našoj Gackoj dolini, koja predstavlja potencijal razvoja atraktivnog penjališta za turiste i penjače iz cijelog svijeta, rekli su nam Stipe i Milan. Iako je vrijeme obećavalo i nije se nazirala mogućnost kiše, u popodnevnim satima došlo je do nagle promjene, što ih je kao i sve ostale penjače prekinulo u penjanju.
Umorni i pomalo iscrpljeni, u popodnevnim satima vratili su se u vlastiti kamper u kojem su skuhali grah te ga u šali nazvali Corne di Bo, a ideja je došla od naziva stijene koja se nalazi uz sami kamp, na kojoj je isti dvojac penjao prije 3 godine. Dečki su i idući dan planirali penjanje novih smjerova međutim spriječile su ih loše vremenske prilike praćene cjelodnevnom kišom.

Tekst i Fotografije: M. Krznarić / S. Piršljin

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima