Nakon 25 godina čekanja konačno pomak istraživanja pokolja u Širokoj Kuli

Objavljeno: 27/12/2016

Policija je danas uputila priopćenje o tome da su završena kriminalistička istraživanja nad 7 državljana RH i jednim BiH-a zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Jedan je to od prvih konkretnijih koraka k rasvjetljavanju zločina nad mještanima Široke Kule i susjednih naselja. Od pokolja je prošlo više od 25 godina,a tek sada čine se konkretniji koraci. Ima li itko u ovoj državi razumijevanja za žrtve i njihove obitelji kad se toliko vremena čekalo?

GOSPIĆ- Dva i pol mjeseca nakon što je u Širokoj Kuli obilježena još jedna tužna obljetnica stradanja ovog malog ličkog sela iz policije su stigle vijesti koje koliko toliko mogu donijeti zadovoljštinu obiteljima žrtava srbo-četničkog pokolja i svim mještanima Široke Kule. Naime, priopćenje iz Ličko-senjske Policijske uprave govori da su Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa policijskim službenicima Ravnateljstva policije dovršili  kriminalističko istraživanje nad sedmoricom državljana Republike Hrvatske (68-godišnjak, 52-godišnjak, 50-godišnjak, 54-godišnjak, 62-godišnjak, 53-godišnjak i 44-godišnjak) i 51-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.  Prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni (68-godišnjak, 52-godišnjak, 50-godišnjak) se sumnjiče da su u razdoblju od 13. do 17. listopada 1991. godine na području Široke Kule i Bukovca Perušićkog, kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi tzv. „Teritorijalne obrane Teslingrad“ i tzv. „Odjeljenja milicije Teslingrad“, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti da se civilno stanovništvo ubija, iako su bili dužni, te su dopustili da njihovi podređeni (54-godišnjak, 62-godišnjak, 53-godišnjak i 44-godišnjak – državljani Republike Hrvatske i 51-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine) ubiju 22 civila hrvatske nacionalnosti. Protiv njih  podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

Nažalost, sve ovo stiže s velikim zakašnjenjem, jer od pokolja je prošlo više od 25 godina. Dodatna rana svim kuljanima,ali pogotovo obiteljima tih ljudi jest i ta da se još uvijek se 10 osoba vodi nestalima, od čega 9 iz Široke Kule. U masovnim grobnicama pronađeni su i identificirani posmrtni ostaci 22 žrtve, 8 žrtava pronađeno je u pojedinačnim grobnicama. Najveći pokolj zbio se  13.listopada kada je ubijena i najmlađa žrtva srbočetničkog divljanja, Verica Nikšić stara 13 godina.

Ivanka Vojvodić u četničkom divljanju izgubila je roditelje. Godinama nakon toga, i sada kada je prošlo 25 godina, kao jedna od najaktivnijih,  pokušava potaknuti mjerodavne na djelovanje, nažalost to joj nikako ne uspijeva, za pokolje nitko nije odgovarao. Pitamo je za komentar,  danas nakon ovog policijskog priopćenja. “Sve to stiže jako,jako kasno. To nam jest neka određena satisfakcija, no pitam se hoće li i od ovoga išta biti. Pogotovo pošto su oni nedostupni našem pravosuđu. Sada puno fali sjećanja, svjedoka, detalja,  puno je godina prošlo. Ni sada mi nije jasno zašto naše institucije puštaju da prođe ovoliko vremena. Neshvatljivo mi je da se čekalo toliko godina i nisam preveliki optimista“- govori nam Ivanka Vojvodić.

Sa ovolikim vremenskim odmakom i višegodišnjim nečinjenjem teško je reći zašto je to tako. Jeli nedostajalo političke volje? Postoje li stvarno nekakve teorije zavjera zbog čega se ne rješava “slučaj” Široka Kula? Šute li oni s “druge strane” koji znaju nešto više o zločinima? Možda će ovo dovršeno kriminalističko istraživanje napraviti veliki korak naprijed, pogotovo ako ova kazneno prijavljena skupina dođe “u ruke” hrvatskom pravosuđu.

 

Milan Tomašević/PULS

Možda Vas zanima