Policija savjetuje

Objavljeno: 17/10/2016

GOSPIĆ- Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđena su 52 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 4 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u nedjelju na području Gospića, kod 53-godišnjaka iz Gospića (2.42 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 240 km/h izmjerena je u petak na autocesti A-1, u smjeru Splita, između Gospića i Perušića, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 40-godišnjak iz Zagreba upravljao osobnim automobilom. Njemu je izdan obavezni prekršajni nalog, te mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjeseca. Tijekom postupanja utvrđeno je da je s vozilom upravljao za vrijeme dok mu je bila izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, zbog čega je uhićen i uz optužni prijedlog doveden nadležnom prekršajnom sudu.

 

Analizirajući prometne nesreće u zadnjih nekoliko dana, razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. Ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa odnosno: brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put), poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,koriste zaštitnu kacigu,pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom, biciklisti  budite propisno označeni, (preporuka biti što vidljiviji, odnosno označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti. Preporuke su to Ličko-senjske policijske uprave vozačima,ali i svim sudionicima u prometu kako bi se razina sigurnosti što više podigla.

 

PULS/Milan Tomašević

Možda Vas zanima