10 godina MC Nikole Tesle

Objavljeno: 10/07/2016

U proteklih 10 godina Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu obišlo je oko 250,000 ljudi. Rekordni su bili svibanj i lipanj ove godine pa se nadamo da će centar posvećen znanstveniku svjetskog glasa obići puno više turista. Sve to naravno kako bi se prenijela važnost Teslina lika i djela

GOSPIĆ- Uz 160.obljetnicu rođenja Nikole Tesle obilježeno je i 10 godina postojanja Memorijalnog centra u Smiljanu posvećenog Tesli. Centar je otvoren 2006.godine, napravljen je za rekordnih 55 dana i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i nacionalne Vlade. Ravnateljica Muzeja Like Gospić , pod čijom nadležnosti i jest Centar, Vesna Bunčić ističe da se centar sastoji od rodne kuće s pripadajućim gospodarskim objektom, crkve sv. Petra i Pavla u kojoj je paroh Milutin,Nikolin otac služio, te kamenih spomenika i klupa  od ranije,a od 2006.i sa replikom Ispitne stanice iz Colorado springsa i turbine, trijema, Teslinog spomenika autora Mile Blaževića, multimedijalnog objekta i dječjeg igrališta.

Centar je zamišljen  kao mjesto koje bi objedinilo znanost,umjetnost i turizam, te da okuplja različite dobne skupine. „Svojim sadržajem i ponudom Centar zadovoljava potrebe posjetitelja svih dobnih skupina i profila“- govori Vesna Bunčić o Memorijalnom Centru Nikole Tesle. Ipak, prema njoj, najbitnija zadaća jest da Centar prenosi ovoj i svim budućim generacijama Teslinu važnost i djelo, a iako je ostavio dubok trag u brojnim i velikim Europskim  američkim gradovima Smiljan mu je jedino rodno mjesto i mjesto iz kojega je napravio svoje prve korake prema osvjetljenju svijeta.

U MC Nikole Tesle u ovih 10 godina postojanja održane su brojne aktivnosti, od pedagoško-edukacijskih radionica, preko stručnih predavanja i skupova, izložbi, kazališnih predstava i glazbenih nastupa. Posjećivali su ga i u njemu nastupali brojni umjetnici, među brojnim osobama iz javno-političkog života Centar je posjetilo i svih troje predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović dva puta,a aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jednom.

Druga strana priče, kod koje je podosta kritičara, jest turistički i gospodarski efekt koji Centar ima na lokalnu zajednicu. Centar je u tih 10 godina obišlo oko 250,000 ljudi. U usporedbi sa nekim sličnim objektima u Hrvatskoj i izvan nje, to je uistinu mali broj. Uzme li se u obzir da prirodni dragulj, Nacionalni park Plitvička Jezera godišnje obiđe više od milijun ljudi, ovih 250,000 u 10 godina uistinu zvuči malo.  Bilo bi dobro neke od njih pokušati dovesti u Smiljan. Ta mogućnost spominje se već godinama, gotovo da se i krene s tim, ali ipak u pravom smislu to nikad nije zaživjelo. Ni lokalno stanovništvo ugostiteljskom djelatnošću nije previše zaradilo od Teslina imena.  Nadamo se da će sljedećih 10 godina u tom turističkom i gospodarskom smislu biti puno uspješnije od ovih prvih 10.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima