24 godine Vukova

Objavljeno: 28/10/2016

U Gospiću je danas obilježeno 24 godine od osnutka 9.gardijske brigade Vukovi. Položeni su vijenci u spomen na poginule pripadnike brigade, postrojeni su sadašnji gardisti, prigodnim govorima razni izaslanici pozdravili su ovaj dan. Nagrađeni su ili promaknuti aktivni gardisti. U Gospić je došao i prvi zapovjednik brigade, general bojnik Mirko Norac. Nažalost, ne možemo se oteti dojmu da brojni branitelji koji su iznijeli domovinski rat na današnju svečanost nisu došli

GOSPIĆ- Prošle su 24 godine od odluke o osnivanju  i same izvedbe osnivanja gardijske brigade na području Like. Zbog strateške važnosti ovoga područja osnovani su Vukovi, gardijska brigada koja je u cijelosti pokazala opravdanost ove odluke. Iza Vukova brojne su i velike akcije, primjerice Maslenica, Medački džep, Ljeto 95 i kruna aktivnosti Oluja. Brigada je pokazala visok stupanj sposobnosti,ali nažalost platila i veliku cijenu. Poginulo je 56 „vukova“, 160 ih je ranjeno. Brigada je službeno zaživjela 1.studenoga 1992.godine kao 6.gardijska brigada, uskoro je preimenovana u 9. Ista ta 9.gardijska brigada kasnije je ukomponirana u sastav 1.gardijske brigade, podsjetnik na slavna vremena danas nosi prva motorizirana bojna Vukovi,  Gardijske motorizirane brigade. Prvi zapovjednik brigade bio je general-bojnik Mirko Norac koji je danas bio u Gospiću na obilježavanju velike obljetnice Vukova.

Vrhovnu zapovjednicu oružanih snaga , predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u Gospiću je predstavljao Ante Deur koji je istakao da su žrtve koje su date za hrvatsku državu jedan  od najsvetijih činova, a oni koji su danas u brigadi nose spomen na slavne ljude koji su napravili sve za opstojnost Hrvatske. Svaka obljetnica ponos i bol posebno nosi među obiteljima branitelja koji su svoje živote utkali u stvaranje slobodne domovine. „Svi zajedno moramo gledati u budućnost,a to nositi u srcima „- istakao je on. Na obljetnicu „Vukova“ došao je i ministar branitelja Tomo Medved koji je istakao da je brigada bila snažna  bez obzira na nedostatke u odnosu na neprijatelja. „Rat je odnio mnogo nevinih života,a agresor je uništavao sve što je hrvatsko , no nije uspio slomiti duh optimizam i ustrajnost hrabrih hrvatskih sinova, hrabrih hrvatskih branitelja i pripadnika 9. Gardijske brigade Vukovi“- ističe ministar Medved. Ministar Medved čestitao je svim pripadnicima slavne 9.brigade njihov dan,a svima onima koji su dali žrtvu zahvalio se. „Čestitam i današnjim pripadnicima bojne Vukovi njihov dan, zahvaljujem što čuvaju sposobnost i ponosno pronose ime ove slavne gardijske brigade. Pred njima su danas nove zadaće i danas Hrvatska u miru gradi suvremene oružane snage na čvrstim temeljima izgrađenima u vrijeme domovinskog rata“- ističe Medved.

Danas branitelji koji više nisu dio aktivnih postrojbi žive neke druge, u sjećanjima i uspomenama  slavne, u stvarnom životu ponekad i teške trenutke. Problema je puno, brojne od njih trebao bi riješiti novi zakon. „Kad govorimo o jedinstvenom zakonu, govorimo o sadržaju koji je objedinio više od 250 dosadašnjih raznih normativnih aktivnosti, razne zakone i uredbe, toliko disperzirane da nije bilo moguće realizirati statusna i materijalna pitanja“- kaže ministar branitelja Medved. Tako ističe da je nedopustivo vremenski ograničiti ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja, ili bolest kao posljedicu sudjelovanja u ratu jer bolest se može desiti godinama nakon rata. Te i takve aktivnosti treba riješiti i upravo se na operativnost takvih zakona stavio akcent. Ministarstvo branitelja konstantno „sastanči“ sa ostalim ministarstvima kako na terenu ne bi bilo preklapanja institucija i kako bi se braniteljima olakšao život. Jedna od bitnih odluka su preventivni medicinski pregledi započeti na istoku zemlje. Tijekom sljedeće godine u suradnji s Ministarstvom zdravstva svi branitelji diljem zemlje dobiti će poziv na preventivni pregled. Za lika-express ministar Medved najavio je i obilježavanje tužne obljetnice žrtve Vukovara. On smatra da je korektno stavljanje branitelja i stradalnika u prve redove obilježavanja te žrtve. A sve to kako bi branitelji, narod i politika dostojanstveno obilježili tužne datume, te kako bi svi zajedno na idealima onih koji su krenuli u stvaranje domovine i stvorili upravo zemlju po njihovim idealima. Upravo zato Ministarstvo branitelja inzistira da se domovinski rat kroz obrazovni sustav vrednuje na način kako zaslužuje temeljem povijesnih i egzaktnih činjenica. Treba se ispraviti nepravda da se domovinski rat kroz vrlo mali sadržaj prikazuje djeci, a sve kako se ne bi zaboravila uloga branitelja i način na koji je Hrvatska stvorena.

Vukovi su obilježili svoju veliku godišnjicu. Položeni su vijenci i u središtu Gospića, kod spomen obilježja na Trgu Alojzija Stepinca kao i u krugu vojarne Eugen Kvaternik. Služena je i sveta misa, organizirano je i druženje u vojarni. Sada aktivni članovi sljednice slavne brigade dobili su unaprjeđenja ili nagrade za iznimne uspjehe.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima