26 godina nitko ne odgovara za pokolj u Širokoj Kuli. Je li konačno došlo vrijeme za pravdu???

Objavljeno: 13/10/2017

ŠIROKA KULA- Listopad je posebno tužan mjesec u Širokoj Kuli i okolnim naseljima. Ovaj ponosni dio Like i njegovi žitelji u listopadu 1991.godine proživjeli su strašnu golgotu. Ubijanje, klanje, paljenje, uništavanje svega što je hrvatsko zbivalo se u samom srcu Hrvatske prije 26 godina. Vrijeme prolazi,ali rana čini se ne zacjeljuje. Na polaganju vijenaca obitelji žrtava, u prvom redu obitelj ubijene Verice, imala je tada svega 13 godina, danas, 26 godina kasnije u očima njene sestre Mandice suze. Lijepa gesta učenika iz osnovne škole u Ličkom Osiku, lijepa i tužna, recitiraju dva literarna uratka nastala upravo u spomen na Vericu,ali kroz njen lik i na sve pobijene u ovome selu. Za 10 žrtava ni danas se ne zna sudbina. Portal Lika-express redovito piše o velikoj žrtvi ovoga sela i susjednih naselja. Pisali smo o tome i prije mjesec i pol kada je naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošla kroz Široku Kulu, zastala na par minuta da oda počast žrtvama i produžila dalje. Htjeli bi Kuljani da njihova žrtva bude dostojanstvenije obilježena, ali ono što bi posebno htjeli jest da netko odgovara, konačno odgovara za ono što je napravljeno njihovim očevima i majkama, suprugama i supruzima, sinovima i kćerima, bakama i djedovima, njihovim sumještanima. Na odavanju počasti danas je bio i ministar branitelja Tomo Medved. “Nažalost i 26 godina poslije za 10 njihovih članova obitelji još uvijek tragamo i ne znamo njihovu sudbinu. Poduzimamo sve kako bismo otkrili njihovu sudbinu, kako bismo pronašli njihova tijela, a njihove obitelji imale priliku i mjesto gdje će zapaliti svijeću i pomoliti se za svoje najmilije. Mi kao Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja potenciramo i tražimo od pravosudnih tijela procesuiranje odgovornih osoba za koje znamo ovoga trenutka da su nam nedostupni u RH. Ali pravda ne zastarijeva i u iščekivanju da će odgovarati za te strašne zločine vjerujemo da će odgovarati u skladu sa počinjenim zločinima. Obiteljima koje se sve ove godine nose s teretom moraju znati da smo tu, na raspolaganju pomoći im i ohrabriti ih, zajedno stvarati bolju budućnost za mlade koji dolaze“- kaže ministar Medved. Pitamo ga što misli o tome da obitelji žrtava misle da državna tijela malo čine u otkrivanju zločinaca, on odgovara:”Ministarstvo hrvatskih branitelja sa svim relevantnim službama u Hrvatskoj čini iznimne napore kako bi pronašli tijela. Moramo konstatirati da izostaje suradnja Srbije, izostaju informacije o tome gdje su tijela nakon zločina. Naše nastojanje i traženje je kontinuirano i tako će se i nastaviti. Primarno smo umjereni na pronalaženje tijela osoba. S druge strane naglašavam da konstantno činimo napore s pravosudnim tijelima kako bi se procesuirali i kaznili počinitelji”. 

Lijepo je vidjeti predstavnika izvršne vlasti koji je došao u ovo mjesto hrvatske muke. Danas se okupio i veliki broj ljudi na odavanju počasti, više nego nekih drugih datuma i godina. Brojna su izaslanstva položila vijence i zapalili svijeće. To su napravili članovi obitelji žrtava Široke Kule, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, predstavnici vojske i policije, predstavnici škole i učenici iz Osnovne škole u Ličkom Osiku u koju je išla i pokojna Verica, izaslanik predsjednice RH ,u Lici uvijek rado viđen gost general Mladen Markač i već spomenuti ministar Tomo Medved.  Naravno vijence su položili i svijeće zapalili i lokalni političari, župan Darko Milinović i predsjednica Županijske skupštine Nada Marjanović, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša, te predsjednik Vijeća grada Gospića Petar Radošević.

Uz spomen križ riječi molitve govorio je velečasni Luka Blažević. Nakon toga u crkvi Svetoga Mateja Svetu misu služio je biskup u miru monsinjor dr.Mile Bogović koji je pozvao ljude da ne idu za osvetom, da ne čine loše nikome zato jer je to  netko činio njemu ili njegovome bližnjemu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima