54.po redu LIKANALE otvorio svoja vrata

Objavljeno: 07/11/2019

Najstarija likovna manifestacija “Lički likovni anale”, odnosno Likanale otvoren je po 54.put. Ovogodišnja “zvijezda” je kiparica Marina Stoponja koja je na Likanalu bila i 2005.godine na skupnoj izložbi. 

GOSPIĆ- Marina Stoponja po djedu je Ličanka. A uvjet da bi izlagao na Likanalu jest da imaš neku vezu s Likom. Ona danas živi na relaciji Zagreb-Dubai,a sada se svojim djelima predstavlja gospićkoj, ličkoj publici. Izložila je 13 skulptura iz svoga opusa. Ova umjetnica po majčinoj strani je Ličanka, pokojni djed Tomičić joj je iz Ričica. Zanimljivo on je, kada se tamo početkom 20.stoljeća preselio u Zagreb igrao nogomet za Građanski.

No, vratimo se izložbi. Muzejska savjetnica Vesna Bunčić ističe da skulpture poprimaju izgled  jastuka pri čemu jastuk ima simboliku predmeta koji priča o intimnim i ljubavnim temama. Jastuk je prisutan kod rođenja i kod smrti, odnosno život se odvija na jastuku. A sama autorica dodaje da se na jastuku čuvaju i vrijedne stvari. “ Marina je senzibilna umjetnica, zrele plastičke sintakse koja stvara forme koje potiču na simboličko razmišljanje svakoga tko se skulpturi približi“- kaže Bunčić.  Umjetnica, Marina Stoponja nije krila zadovoljstvo činjenicom da izlaže u kraju iz kojega vuče korijene. “Ovo je moj pogled na svijet,ali i svijet današnjice. Tu su neke stvari koje mene diraju kao umjetnika i čovjeka. Tu ima i humora i sexa i erotike. Tu ima i intimnih priča, ozbiljnih tema. Svaki jastuk ima priču“- ističe Stoponja.  Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Od 1966.godine kada je Likanale zaživio, kroz njega je prošlo 432 umjetnika, što na pojedinačnim,a što na skupnim izložbama.Neki od njih nastupali su više puta. Rekorderi su dva pokojnika, Stipe Golac s 24 nastupa i kipar Ante Starčević koji je na Likanalu nastupao 22 puta.

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima