Akcija Rotary kluba Gospić: Mindfulness vježbe za djecu – vježbe pažnje i koncentracije, kontrole osjećaja i ponašanja, odnosa prema sebi i drugima

Objavljeno: 20/04/2023

GOSPIĆ- Rotary klub Gospić još jednom akcijom brine o mladima na području Grada Gospića.  U suradnji s gospićkim psihologom, vlasnikom obrta „PS Savjetovanje“ Zvonimirom Šimićem, klub je sudjelovao u sufinanciranju programa Mindfulness-a za djecu, koji je proveden u trećim razredima osnovne škole.  Program je trajao dva mjeseca. Mindfulness (eng. Mindfulness-Based stress reduction – MBSR) se jednostavno prevodi kao usredotočena svjesnost, odnosno doživljaj situacije sada-i-ovdje kroz usmjeravanje naše pažnje na misli, emocije ili osjete koji prate sadašnji trenutak. Na taj način djeca se potiču prepoznavati i uvažavati vlastiti doživljaj kao temelj prakticiranja odgovornosti nasuprot puke reaktivnosti. Tako se uče upravljati svojim životom umjesto da događanja upravljaju njima.

Znanstvena istraživanja provedena tijekom 2021. godine pokazuju da su najčešći psihosocijalni problemi s kojima se djeca nose pojačana iritabilnost, depresija, anksioznost i teškoće pažnje. Svi navedeni simptomi imaju podlogu u teškoćama prilagodbe na stres. Adekvatno nošenje sa stresom temeljna je vještina koju mindfulness podupire u osobnom razvoju djeteta. I prije same pandemije, obzirom na značajne izazove koje obrazovanje nosi, razni oblici mindful prakse ulaze u školske kurikulume te se utvrđuju dokazi pozitivnog utjecaja na psihosocijalno zdravlje djece. Stoga je dvomjesečni program u ritmu od 90-minutne radionice tjedno donio korist svakom učeniku koji je imao želju naučiti poboljšati svoju pažnju i koncentraciju, smiriti misli, razumjeti emocije i bolje kontrolirati ponašanje.

Rotary klub Gospić je osnovan 2019. godine i član je Rotary Internationala – međunarodne humanitarne organizacije. U svom dosadašnjem djelovanju klub je uspješno organizirao niz humanitarnih akcija. Osim humanitarnih akcija, klub će u narednom periodu podržavati nadarenu djecu na području grada.

Rotary club Gospić

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima