Akcija u Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj školi Gospić 25.10. u 13:00 sati

Objavljeno: 23/10/2019

GOSPIĆ- Udruga SVE za NJU treću godinu zaredom u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke organizira projekt Ružičasti listopad pod sloganom Mama, budi zdrava kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki. Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da bude zdravo. Oko 11.000 djece to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada, a među njima su i djeca Gospića.

Projekt je 2018. nagrađen na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranja u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Projekt se provodi u cilju osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede.

Ravnateljica ZZJZ Ličko-senjske županije Ružica Čanić, dr. med., spec. školske medicine pridružila se brojnim saborskim zastupnicima i drugim ambasadorima projekta, te je inicirala akciju u Gimnaziji Gospić i Srednjoj strukovnoj školi Gospić kako bi i na ovaj način potakla žene na redovite kontrole.

Cilj projekta i akcije u Gospiću koja će se održati 25.10.2019. u 13:00 sati je promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena svih dobnih skupina na brigu o vlastitom zdravlju, a posebno zdravlju dojki. Učenici i učenice dobit će edukativne letke Mama, budi zdrava kako bi svoje majke podsjetili na važnost brige o zdravlju.

Organizatori vjeruju da će majke na poseban način primiti poruku djece te shvatiti da je odgovornost za vlastito zdravlje dio odgovornosti za djecu.

Možda Vas zanima