Aktivnosti Info-centra za mlade

Objavljeno: 14/10/2016

GOSPIĆ- U Gospiću je nedavno otvoren Info-centar za mlade. Prvu pravu akciju imati će u srijedu 19.listopada od 14 sati u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu. Sve to organizira se pod voditeljskom palicom regionalnog info-centra za mlade iz Rijeke UMKI, a u sklopu Eurodesk kampanje Time to move.   Ovogodišnja kampanja  posvećena je  mobilnosti mladih, započela je početkom listopada i trajat će punih mjesec dana u svim zemljama članicama Europske unije. U Hrvatskoj će se u sklopu kampanje održati raznovrsni događaji u više od 20 gradova. Kampanja se održava 3. godinu za redom sa svrhom poticanja mladih na mobilnost, odnosno informiranja o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani.

Glavni je cilj kampanje doprijeti do mladih osoba, prvenstveno u manjim sredinama, kojima je sužen pristup informacijama o programima i natječajima Europske unije. Također, želja je pomoći mladima koji su trenutačno izvan sustava obrazovanja i rada kako bi uz pomoć nekog od programa lakše pronašli svoje mjesto u društvu.

U Memorijalnom centru Nikole Tesle održati će se  prezentacija u neformalnom tonu, te će se kroz igre i crtice iz života Nikole Tesle,  koji je živio u raznim gradovima diljem Europe, a rođen je upravo u Smiljanu, informirati mladi iz ruralnijih dijelova Hrvatske o mogućnostima koje EU nudi za mobilnost.

Svake godine kampanju prati i nagradna igra, a ovaj će put najuspješniji u online igri „Pomogni Alexu da nađe svoj projekt u inozemstvu“ imati priliku osvojiti glavnu nagradu iPad mini.

Događanja u hrvatskim gradovima osmislile su i organizirale udruge članice hrvatske mreže multiplikatora Eurodeska, a Regionalni info-centar za mlade jedna je od njih. Koordinator je Eurodesk – informacijska mreža Europske komisije, čiji centar u Hrvatskoj djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima