Arheološka istraživanja u Brušanima otkrila crkvu iz 14. ili 15.stoljeća

Objavljeno: 02/08/2019

GOSPIĆ- Prošle godine smo pisali o hvalevrijednoj akciji koju je potencirao brušanski župnik vlč. Nikola Turkalj i proveo sa svojim župljanima. Tada su prilikom krčenja šumske vegetacije na pretpostavljenoj poziciji srednjovjekovne crkve, pronašli poklopac rimske urne koji se danas čuva u gospićkom Muzeju.

Župa sv. Martina biskupa prijavila se na Natječaj Ministarstva kulture te dobila manja sredstva za provedbu arheološkog iskopavanja koje je Muzej Like završio prošli tjedan.

Položaj Cimiter, Crkvina nalazi se u Starom selu, a Brušanci nazivaju položaj i Paulina kao sjećanje na djelovanje samostanskog reda pavlina.

Iskopavanja manjeg obima, u svega 11 dana, otkrila su crkvu ukupne dužine 14 m, a širine 7 m, posve pravilno orijentirana istok-zapad, s polukružno oblikovanim svetištem na istoku. Premda je korijenje lijeske, kao i veliki jasen koji se smjestio u svetištu, prilično devastirao ostatke arhitekture, ona je posve prepoznatljiva. Jednako kao i pod od tankih kamenih ploča kojim je sveukupni interijer bio popođen. Za zidanje nadvoja ili lukova kao i za stropnu konstrukciju, koristila se sedra, za koju mještani kažu da je ima u velebitskim potocima koji se spuštaju prema brušanskom polju.

Zasad se može preliminarno reći da je vjerojatno riječ o gotičkoj gradnji 15. st., ili možda, i u 14.st. kada je ovdje postojalo naselje sa župnom crkvom i pripadajućim grobljem. Ovogodišnjom sezonom nije bilo planirano istraživanje groblja, već definiranje arhitektonskih ostataka i snimanje postojećeg stanja. To je ujedno i preduvjet za planiranje daljnjih istraživanja, konzervacije i prezentacije, sve u svrhu revitalizacije sakralnog prostora i očuvanja naše kulturne baštine.

 

Lika-express/ dr.sc.Tatjana Kolak

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima