BRAVO: Gospićki gorski spašavatelji i ovaj vikend spašavali ljudske živote

Objavljeno: 23/05/2021

GOSPIĆ- Petak, u poslijepodnevnim satima   gospićki spašavatelji zaprimili su poziv od osobe s područja Pazarišta koja je prijavila nestanak djevojčice. Djevojčica se igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta iz razloga što je cilj igre pronaći „skriveno blago“ na određenim lokacijama. Kako je tražila „blago“ došla je i na teren gdje nije bilo signala za mobitel a potom je i izgubila mobitel. Upravo zbog nemogućnosti lociranja djevojčice putem mobilnog uređaja i ne posjedovanja informacija o pravcu odlaska djevojčice potraga je bila otežana i zahtijevala je brzu reakciju. 14 spašavatelja s 5 vozila odmah izlazi na teren kako bi pokrili moguće pravce kretanja i u što kraćem vremenu pretražili šire područje. Na svu sreću u večernjim satima pronašli smo djevojčicu nekoliko kilometara od kuće neozlijeđenu.  Iako je djevojčica putem aplikacije igrala rekreacijsku igru koja podrazumijeva aktivnost na otvorenom što podržavamo da djeca čim više borave na otvorenom i u prirodi, vidimo da se i u ovakvim aktivnostima kriju opasnosti.

Nakon malo odmora za gospićke spašavatelje, idući dan u 17.30 sati zaprimili smo poziv od grupe planinara koji su planinarili na Južnom Velebitu točnije Medačkom stazom prema  Strugama  i Vaganskom vrhu.  Međutim prilikom silaska ispod Medačkih vrata jedan od planinara zadobio je jaku vrtoglavicu i povraćanje što je izazvalo slabost i nemogućnost daljnjeg kretanja. U ovoj akciji olakotna okolnost bila je što smo bili u telefonskom kontaktu i znali točnu lokaciju planinara. 10 spašavatelja odmah je krenulo u akciju spašavanja kako bi čim prije osobu spustili u podnožje. Iako je nakon nekog vremena planinar krenuo hodati dalje jer se osjećao malo bolje nakon kratkog hodanja stanje mu se opet pogoršalo te više nije mogao nastaviti. Nakon što su spašavatelji pregledali i stabilizirali unesrećenog  u nosilima su ga transportirali do podnožja. Stanje s unesrećenim do kraja transporta bilo je stabilno. Unesrećenom i kolegama planinarima sugerirano je da obavezno ode na pregled u Opću bolnicu u Gospić, što su i učinili.

Povratkom spašavatelja u bazu zaključili smo da smo mi ipak ovaj vikend pronašli „blago“ jer naše blago je svaki spašeni ljudski život.

HGSS -Stanica Gospić

Možda Vas zanima