BRAVO, humanost Ličana opet na djelu: u gospićkom prihvatnom centru dočekane prve izbjeglice iz ratne Ukrajine

Objavljeno: 10/03/2022

GOSPIĆ – Jutros oko 7:20 sati ispred privremenog prihvatnog centra za izbjeglice iz Ukrajine koji je smješten u gospićkoj sportskoj dvorani, došao je autobus pun boli i tuge, autobus u kojemu se nalazilo 36 premorenih osoba odnosno majki s djecom koje su izbjegle od strahota rata u Ukrajini.

Putovanje izbjeglica iz ratne Ukrajine do Gospića trajalo je nekoliko dana, a većina izbjeglih je iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva i ratom stradalog Harkiva, gradovi koji su pod cjelodnevnim raketnim napadima ruskih agresora.

Odmah po dolasku spremno su ih dočekali predstavnici svih interventnih službi angažiranih za prihvat izbjeglica, od Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Grada Gospića, MUP-a RH PU Ličko-senjske, Službe civilne zaštite Gospić, volontera Crvenog križa, Doma zdravlja Gospić, Javne vatrogasne postrojbe Gospić, Centra za socijalnu skrb – Ispostava Gospić, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostava Gospić, te članovi koordinacijskog tima privremenog prihvatnog centra Gospić.

Izmoreni ljudi dočekani su toplim riječima, odmah im je organizirana okrjepa, izvršena je evidencija pristiglih osoba, osigurani su primarni zdravstveni pregledi, te je izvršeno i testiranje na Covid 19, dok je za djecu u dijelu dvorane ujedno osiguran prostor u kojemu je smještena igraonica.

Izbjegle ukrajinske državljane u jutarnjim satima obišao je župan ličko-senjski Ernest Petry te u svom obraćanju izrazio riječi suosjećanja i dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku i Ličko-senjsku županiju, naglasivši da im želi ugodan boravak u Republici Hrvatskoj koliko je to u ovim za njih teškim okolnostima moguće. Župan je u svom obraćanju izbjeglim majkama s djecom zaželio što skoriji završetak rata kako bi se mogli vratiti svojim domovima i nastaviti živjeti zajedno sa svojim obiteljima, očevima i muževima, koji su trenutno na ratištu u obrani svoje domovine Ukrajine. Župan Petry je u svom govoru naglasio da će svim izbjeglim ukrajinskim državljanima dok god budu boravili u Republici Hrvatskoj biti osigurana puna zaštita te će im biti omogućena sva prava kao i svim ostalim hrvatskim državljanima, od prava na obrazovanje, korištenje dječjih vrtića do prava na zdravstvenu zaštitu, kao i mogućnost zapošljavanja i prava na rad na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Nakon zdravstvenih pregleda i kraćeg odmora izbjeglicama je organiziran prijevoz iz privremenog prihvatnog centra u Gospiću do Motela Grabovac koji je u ingerenciji Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera, gdje će im biti organiziran dugotrajni smještaj.

U narednim satima i danima očekuju se dolasci većeg broja ukrajinskih izbjeglica koji će biti smješteni na cijelom području Ličko-senjske županije, za što im je osiguran trajni smještaj i prehrana.

Do danas je od strane Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije organiziran trajni smještaj za 60 ukrajinskih državljana od kojih se 24 osobe nalaze u Karlobagu, dok je 36 osoba od danas smješteno u Grabovcu koji se teritorijalno nalazi na području Karlovačke županije.

KABINET ŽUPANA

Možda Vas zanima