BRAVO: Pas Johnny i njegov vodič Mladen spasili staricu kod Novigrada

Objavljeno: 07/01/2021

GOSPIĆ- U ovo vrijeme loših vijesti donosimo i jednu koja je mogla imati loš epilog,ali zahvaljujući dvojici hrabrih, psu i čovjeku, ova priča ima sretan kraj.

Za 83-godišnjakinjom sa područja Novigrada, HGSS Stanica Zadar započela je potragu u utorak 05.01.2021. godine. Po riječima rodbine radilo se o vrlo agilnoj osobi koja je navikla na duža pješačenja te nije imala problema u savladavanju i težih prirodnih prepreka vrlo strmog i šikarom obraslog terena. Kako potraga prvi dan nije dala rezultate, idući dan potrazi se priključuje dodatnih 7 potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Potražni tim čine vodič i pas.

Među njima bila su i dva potražna tima Stanice Gospić od kojih jedan tim ubrzo nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronalazi nestalu osobu, pothlađenu i vidno iscrpljenu. Ostali spašavatelji vrlo brzo zbrinjavaju unesrećenu te je u nosilima transportiraju do kola Hitne medicinske pomoći, kojima je prevezena do zadarske bolnice na daljnju obradu.

Ovom uspješnom potražnom akcijom još jednom je pokazano kako su potražni psi vrlo dragocjen i nezamjenjiv resurs u potrazi za nestalim osobama bez obzira na vrstu terena. Oni ne samo što zamjenjuju 25-30 ljudi u potrazi već imaju i do 11000 puta bolje osjetilo mirisa od čovjeka.

Možda Vas zanima