BRAVO!Gospićki gimnazijalci proveli dan u Europskom parlamentu, jedna od njih, Dorotea Kolatahi pobijedila na kvizu o poznavanju opće kulture zemalja članica EU!!!

Objavljeno: 30/10/2017

GOSPIĆ- Gimnazijalci iz Gospića, njih 23, te  profesor Josip Galešić i ravnatelj Milan Štimac  bili su u Strasbourgu na radnom sastanku. Tamo je sjedište Europskog parlamenta. Dio je to projekta Euroscola. Još jednom podsjećamo, ovo putovanje gospićki gimnazijalci izborili su na međužupanijskom natjecanju u Šibeniku gdje su pokazali zavidno znanje o Europskoj uniji i parlamentu, kao i iz Engleskog jezika. Zahvaljujući tom uspjehu Gimnazija je dobila i status škola ambasador Europskog parlamenta.Gotovo cijeli petak, zajedno s predstavnicima još 19 europskih zemalja bili su i naši Gospićani. Okupilo se u Europskom parlamentu čak 463 učenika srednjih škola podijeljenih u 6 skupina. Ravnatelj Štimac govori nam da je svaka od tih skupina imala zadatak obraditi jednu temu. “Prva tema bila je okoliš i obnovljivi izvori energije, druga sigurnost i ljudska prava, treća razvojna pomoć, četvrta budućnost Europe, peta migracija i integracija, a šesta zapošljavanje mladih“.  Prije toga učenici su predstavljali svoju školu i grad iz kojega dolaze. Gospićku školu predstavljala je učenica Lorena Bašić. Široj javnosti ova učenica poznata je po tome jer je  nedavno, tijekom posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović imala tu čast podići zastavu predsjednice,a i nekoliko mjeseci prije toga ova srednjoškolka je nakon uspješnog natjecanja u Šibeniku govorila pred članovima skupštine Ličko-senjske županije i pokazala im kako se govori sadržajno, kratko, jezgrovito i konkretno. Nažalost, to do njih nije došlo, no to sada nije tema.

Učenici su se natjecali i u kvizu euro game, metodom slučajnog odabira u ekipu plavih “upala” je naša učenica Dorotea Kolatahi i njena ekipa pobijedila je. Pitanja su bila iz opće kulture zemalja sudionica. “Korist je nemjerljiva. Upoznali smo ljude i institucije, dostojno smo predstavljali našu školu, grad, županiju i jedinu nam Hrvatsku“- zaključuje ravnatelj Štimac.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima