Danas je dvije godine od “gašenja” Hrvatskog radija Radio Gospića!!!

Objavljeno: 25/02/2018

Na današnji dan prije točno dvije godine, 25.veljače 2016.godine,  šestero zaposlenika Hrvatskog radio Gospića dobilo je u ruke i potpisalo Odluku o otkazu ugovora o radu koju je dan ranije donio “poslodavac”. Bio je to tada završni udarac u lagano ubijanje skoro pola stoljeća stare institucije. Tijekom nekoliko narednih mjeseci otkaze je dobilo i preostalih troje zaposlenika.

GOSPIĆ- Pažljivim čitanjem  dokumenta koji možete pročitati uz ovaj tekst vidljivo je da su u tom potpisanom papiru radnici obaviješteni da će dobiti i otpremnine. No ni tada, a ni nakon toga radnici nisu dobili ni otpremnine,ali ni nekoliko plaća koje im je poslodavac, osnivač ili netko ostao dužan. Bila je to tadašnja socijalna briga osnivača ove kuće. O razlozima zatvaranja radija, koji ni dan danas u potpunosti nisu poznati, više nećemo. No ono što je svakako tada bilo nehumano jest to da radnici nisu dobili ni otpremnine, ni plaće, ni mogućnost zapošljavanja u nekoj drugoj gradskoj instituciji. Navodno je neki dug zbog kojega je radio Gospić zatvoren dvjestotinjak tisuća kuna. Godinu dana nakon ove odluke otvoren je novi radio Gospić u kojega je uloženo puno više nego što je iznosio dug starog radija. Zanimljivo, radnici nisu dobili ni otpremnine ni plaće,a primjerice nakon što su na izborima izgubili vlast čelnici jednog od osnivača starog radija, gradonačelnik grada Gospića i njegovih dvoje zamjenika koji su u vrijeme gašenja starog radija obnašali te dužnosti dobili su šest plaća koje su im pripadale i na koje je sadašnja gradska vlast potrošila znatan dio proračuna. Odmah po isteku tih 6 mjeseci (zanimljivo  zar ne) dobili su i nove poslove, netko u županiji, netko u državnom poduzeću. I drugi osnivač, županija, promijenio je vlast, ne stranački nego samo ljudski,ali isto tako nitko nije završio na ulici.

Zanimljivo kod starog radio Gospića i  inače troma hrvatska  birokracija brzo je djelovala pa je vrlo brzo, skoro po hitnom postupku, likvidirala radio na riječkom Trgovačkom sudu. Eto, tako to ide, podijele se otkazi, ne isplate se zaostale plaće i otpremnine, stara oprema koja je još mogla služiti strpa se u neko skladište, osnuje se nova firma sa potpuno novim zaposlenicima i nikome ništa. LIJEPA NAŠA HRVATSKA.

I još nešto jako bitno. Ista priča ponavlja se i kolegama sa Radio Otočca. Ja osobno želim im da ne dožive ovakvu situaciju kao mi. Želim im da izdrže i obrane svoj radio. Uz njih su i građani Otočca i barem dio sadašnje lokalne vlasti. Uz nas tada nije bio nitko iz lokalne vlasti, i pored građana Gospića činjenica da se gasi pola stoljeća star radio i da ukupno 9 ljudi ostaje bez posla, prošla je potpuno nezapaženo. Doduše tada su ipak bila manje demokratska vremena nego danas, danas se barem po društvenim mrežama slobodnije komentira.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima