Danas su Valentinovo i Pepelnica

Objavljeno: 14/02/2018

GOSPIĆ- Danas 14.veljače slavi se Dan zaljubljenih, Valentinovo. Spomen je to na svetoga Valentina koji je sa svega 22 godine zaređen za biskupa. Mučeničku smrt, odrubljivanjem glave upravo 14.veljače pretrpio je sa 63 godine. Uz ljubav i zaljubljenost ovoga sveca povezuje legenda prema kojoj je, nakon što su se oboje razboljeli,  dvoje zaljubljenih koji su se pripremali za vjenčanje, blagoslovio i oni su zagrljeni preminuli u bračnoj postelji. Valentinovo kao Dan zaljubljenih u Hrvatskoj se počeo obilježavati tek nedavno, pod utjecajem američkog populizma. Nekada se Valentinovo, odnosno današnji Sveti Valentin obilježavao kao ptičji pir, odnosno dan kada ptice imaju “svadbu”.

Datumi su se poklopili da je danas i Čista srijeda, odnosno Pepelnica i početak korizme. To je dan pokore, razmišljanja nemrsa i posta i obilježava se 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje. Ipak, i tu je utjecaja imao populizam pa se današnji početak korizme često uzima kao početak nekakvoga odricanja, primjerice od pušenja, hrane  ili nečega drugoga.

Bilo kako bilo, korizmu prihvatite onako kakva uistinu i treba biti. A što se tiče Valentinova, volite i danas i svaki drugi dan,  svima onima koji vole želimo sretan Dan zaljubljenih i budite zaljubljeni ne samo danas već i cijele godine.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima