Demografska katastrofa u gospićkim srednjim školama

Objavljeno: 11/07/2016

U dvije gospićke srednje škole, Gimnaziju i Strukovnu, upisalo se 70-ak učenika manje nego što su oni planirali. To je dramatičan pad broja srednjoškolaca. Klupe u osnovnim školama sve su praznije, a demografski pad vidljiv je sada i u srednjim školama. Brine li ikoga ta poražavajuća statistika???

GOSPIĆ- Gimnazija u Gospiću, prema prvom upisnom roku,  nakon elektronskih prijava i današnjih upisa imati će 45 učenika. Poražavajući je to podatak jer kako nam je rekao ravnatelj gospićke gimnazije prof.Milan Štimac planirali su upisati 70 učenika u 3 odjela, upisati će samo dva odjela sa 45 učenika plus nekoliko koliko će ih se možda upisati na jesenskom roku.  Najveći razlog tom dramatičnom padu leži u činjenici da je osmaša u najvećoj školi koja gravitira Gimnaziji Gospić, Osnovnoj školi dr.Jure Turića iz Gospića, bilo znatno manje nego ranijih školskih godina. Mali broj učenika upisao se i iz osnovnih škola u Perušiću, Ličkom Osiku i Karlobagu.  „Ja se  bojim da će se ta tendencija pada nastaviti jer u osnovnoj školi, koja nam je glavni pokazatelj, sve je manje učenika“- kaže Štimac.

Ništa bolji nisu podaci ni u Strukovnoj školi. Oni su u 10 programa planirali 144 učenika,a u prvom upisnom roku upisuje ih se 101 i biti će podijeljeni u 6 razrednih odjeljenja.  Najgora je situacija u programu bravar gdje se za 8 planiranih mjesta nije prijavio niti jedan učenik. Slabiji je interes i za elektromehaničare i konobare. Slobodnih mjesta za drugi upisni rok nema više u programu Tehničar za računalstvo, jedno je slobodno mjesto za vozača a po dva za elektrotehničara i ekonomiste. Zanimljiv je to podatak ako ga se pogleda i sa drugog aspekta, gospodarstvenog. Lika je kraj koji svoj razvoj temelji, barem po izjavama političara, i na turizmu, a za kuhare i konobare je, uz bravare, najslabiji interes. Na sreću, dobar je interes za turističko-hotelijerske komercijaliste, od 24 planirana prijavilo se 17 budućih učenika ovoga programa. Demografski pad Like nažalost sve je vidljiviji u brojnim porama društva, sada eto, dosta dramatično i u nesrazmjeru između broja planiranih i broja upisanih učenika u Strukovnu školu Gospić i Gimnaziju Gospić.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima