Dođite u subotu na Tradicionalni pohod na Visočicu

Objavljeno: 30/06/2021

GOSPIĆ- Ove subote održat će se Tradicionalni pohod na Visočicu kojeg Planinarsko društvo Željezničar iz Gospića organizira svake prve subote u srpnju, u sjećanje na prvi organizirani uspon Gospićana na Visočicu 1898. godine. Ujedno na taj dan PD Željezničar slavi rođendan tj. dan društva i ove godine obilježava 48. obljetnicu od osnutka 1973. godine. Pohod je namijenjen kako planinarima, tako i svim fizički sposobnim građanima dobre kondicije, uz poštivanje planinarske etike i pridržavanje uputa naših vodiča te članova HGSS stanice Gospić, koji ujedno osiguravaju pohod. Pohod se organizira uz potporu Zajednice sportova grada Gospića.

P r o g r a m  p o h o d a :

 

  • Do 8:00 sati okupljanje na kraju sela Rizvanuša kod izvora Pizdica (dolazak automobilima, kombibusima i autobusima u vlastitoj režiji)
  • Polazak u 8:00 sati prema Delukinom vrelu i dalje starim planinarskim putem u pravcu jednog od najljepših vidikovaca Velebita – vrha Visočice (1619 m)
  • Oko 12 sati dolazak u planinarsku kuću „Visočica“ (okrijepa čajem i odmor)
  • U 12:30 polazak na vrh
  • U 13 sati prigodna riječ organizatora
  • U 13:30 povratak s vrha do parkiranih vozila i odlazak u Rizvanušu do kućice HEP-a (pored Rizvan city-a) gdje nas čeka tradicionalni planinarski grah i ugodno druženje

 

NAPOMENA: Zbog slabo održavane ceste vožnju do “okretišta” preporučujemo samo povišenim osobnim vozilima ili terencima!

 

MOLIMO VAS DA NAM SE U ŠTO VEĆEM BROJU PRIDRUŽITE OBILJEŽAVANJU DANA DRUŠTVA I PRVOG ORGANIZIRANOG USPONA GOSPIĆANA NA VELEBIT

Prijave na našoj e-mail adresi: tajnik@pdzeljeznicargospic.hr ili kod Jelene Frković na broj: 098/245626, najkasnije do 1. srpnja 2020. do 15 sati.

 

Visočica (1619 m) iako ne najviši jedan je od planinarima najdražih vrhova Velebita, istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu i bez sumnje najljepši vidikovac s kojeg se pruža pogled na Liku te se vidi gotovo cijeli Velebit sa svojim vrhovima od Zavižana do Crnopca. Vrh Visočica predstavlja jednu od 20 kontrolnih točaka planinarske obilaznice „Lički gorski biseri“, koju je utemeljio PD Željezničar Gospić i jednu od moguće 3 kontrolne točke Južnog Velebita popularne „Hrvatske planinarske obilaznice“. Dnevnik obilaznice “Lički gorski biseri” polaznici pohoda moći će kupiti prije uspona.

Možda Vas zanima