“Domaćica svaka blista, kad je kuća uvijek čista”

Objavljeno: 11/08/2016

Što biste rekli kada bi vam ovakav natpis stajao na zidu u dnevnom boravku, hm ne znam da li biste ga uopće i stavili na svoj zid. Ako se vratimo u vrijeme naših djedova i baka ovakvi i slični natpisi bili su normalni na zidovima.

Koliko ste samo puta u životu promijenili boju zida u sobi, kući ili stanu? Koliko ste puta stavili neku sliku na zid pa ju zamijenili s nekom drugom, i koliko se općenito svi mi igramo dekoriranjem i ukrašavanjem zidova u prostorijama u kojim boravimo? Danas je to vrlo jednostavno i lagano, samo kupimo novu boju ili neku novu sliku i promjena je tu.  Prije su jedini ukras na zidu, osim eventualno slike s vjenčanja ili svete slike bile „kuvarice”.

A što su „kuvarice“ ili u nekim mjestima zidnice?

„Kuvarice” su na platnu vezene slike s raznim uzorcima najčešće su to bili motivi iz kuhinje , cvijeće, ljubavni motivi i motivi svetaca. Izbor motiva bio je prilagođen mjestu na kojem će stajati „ kuvarica”. . Žene su znale gdje će staviti koju kuvaricu” i kada. Same su ih izrađivale u više primjeraka te ih često mijenjale kako bi promijenile atmosferu svog doma.

Kuvarice” su bile dio ručnog rada žene i svako ih je domaćinstvo imalo pa se još i danas u nekim starim kućama mogu vidjeti možda ne na zidu ali u nekoj drugoj ulozi kao uspomenu. Neke od njih su bile bogatije vezene, sa više tehnika veza, neke su bile jednostavne i konkretne. Neke od njih su prenosile i poruku bilo muževima, svekrvi, posjetiteljima kuće, biranim natpisima koje su žene smišljale i vezle a oni su se savršeno uklapali na mjesto gdje je kuvarica” bila izvješena.

Cijeli članak pročitajte na  likaclub.eu

Možda Vas zanima