Dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija – učinite svoje okruženje sigurnim

Objavljeno: 11/02/2021

GOSPIĆ- Policijska uprava ličko-senjska je 22. siječnja 2021. godine javnosti predstavila moderniziranu verziju uspješne dugogodišnje kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, temeljem koje građani bez ikakve kaznene ili prekršajne odgovornosti mogu policiji dobrovoljno predati zabranjeno ili oružje bez dozvole, te minsko-eksplozivna sredstva. Svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito je važna, jer na području Ličko-senjske županije još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata, pa čak i iz II. svjetskog rata, što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca. Upravo u tom smislu je i najvažniji apel građanima da, kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja i ozljeđivanja, pronađeno oružje i sredstva ne donose sami, već da odmah obavijeste policiju čiji će službenici izaći na teren i izuzeti opasna sredstva na siguran način.
Samo prošle godine na području Policijske uprave ličko-senjske dragovoljno je predano 11 396 komada raznog streljiva, 14 pušaka od kojih 7 automatskih, 35 ručnih bombi, 5 mina i 32 kilograma eksploziva, dok je u razdoblju od 2010. do 2020. godine dragovoljno predano 123 komada automatskog oružja, 770 ručnih bombi, 299 raznih mina, 144 komada raznog repetirajućeg i poluautomatskog oružja, 19 revolvera, 178.450 komada raznog streljiva (od čega 172.818 za dugo i 5.632 komada za kratko oružje) i 161,2 kg raznog eksploziva.

Još jednom pozivamo građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Također, podsjećamo građane da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi!

Možda Vas zanima