Gačanke učile Ličane iz Slatine kako se izrađuje lička kapa

Objavljeno: 23/10/2018

OTOČAC- U Centru za tradicijske obrte u Otočcu, u prostorijama udruge Gačanka, održana je radionica vezenja ličke kape – crvenkape. Članice udruge Gačanka održale su radionicu članovima Udruge Ličana “Vila Velebita” iz Slatine.  Lička kapa sve je popularnija i traženija kao odjevni predmet i suvenir, a sve više ljudi interesira se i za njenu izradu.

Udruga Gačanka iz Otočca bavi se očuvanjem i revitalizacijom tradicijskih zanata i obrta te izradom autohtonih tradicijskih proizvoda. Osnovana je 2004. godine, a predsjednica udruge od samog početka pa sve do danas je  Dragica Rogić. Udruga ima 15-ak aktivnih članica koje, osim što izrađuju razne tradicijske predmete, održavaju radionice o izradi istih, zbrinjavaju i iskorištavaju vunu, provode i sudjeluju na mnogim projektima poput osnaživanja nezaposlenih žena, doprinose razvoju ruralnih područja i sl. O kvaliteti njihovog rada svjedoče brojna priznanja i nagrade koje je udruga dobila za svoj rad. Osim priznanja, proizvodi udruge Gačanka imaju i certifikate za originalan lički proizvod te su im proizvodi u sustavu „Lika Quality“. Jedan od tih proizvoda upravo je i lička kapa.

Udruga Gačanka već nekoliko godina surađuje s Udrugom Ličana “Vila Velebita” iz Slatine i pomaže im u rekonstrukciji ličke nošnje. Tako su ove godine poželjeli sami naučiti izraditi ličku kapu. Članice udruge Gačanka s radošću su im ispričale povijest ličke kape te značenje veza i simbola na kapi. 

Lička kapa nekoć je bila od velike vrijednosti. Ona nije bila samo običan predmet ili dio odjeće, već bitan i jako važan dio života. Kapu su imali i nosili svi muškarci. Muškarci su ju nosili u svim prigodama, bilo da su radili u polju, išli na misu ili u prelo – kapa je uvijek bila na glavi. Mladi momci jedva su čekali dobiti svoju prvu kapu jer su noseći kapu na glavi postajali zreliji i cjenjeniji. Mlađi sinovi obično su nasljeđivali kape od svoje starije braće ili očeva i tako u krug.  

Bod kojim se veze kapa naziva se lančanac. Naziv je dobio po vizualnom izgledu i načinu vezenja koji podsjeća na nanizane karike povezane u lanac. S obzirom na to da simboli kružića naslonjeni jedan na drugoga simboliziraju i vojsku na Krbavskom polju koja je lančano povezana, i sam bod lančanac ima jednaku simboliku povezanosti i čvrstine vojske koja se borila protiv turskoga osvajača. 

IZVOR: likaclub.eu

Možda Vas zanima