Gospićki GSS-ovci uvijek rade, ili su u akciji ili vježbaju

Objavljeno: 19/09/2017

GOSPIĆ- Služba Gorskih spašavatelja je takva da na teren moraju iznenada, a kada nisu na terenu i kada, na sreću, nemaju potražnih akcija, spašavatelji vježbaju. Tako je bilo i tijekom vikenda iza nas koji je prošao radno za spašavatelje HGSS Stanice Gospić. Sve je započelo u noći s petka na subotu kada je u 02:15 sati od strane Policijske postaje  Gospić preko ŽC 112 zatražena pomoć u potrazi za „nestalom“ maloljetnom osobom na području Grada. Spašavatelji su se odmah odazvali pozivu i u PP Gospić analizirali situaciju s obzirom da je osoba zadnji put viđena u urbanom području Grada. Nakon nekog vremena akcija je okončana javljanjem  nestale osobe da se vratila kući.

Subota je prošla u znaku potražne vježbe koja se održala na Baškim Oštarijama. Scenarij vježbe bio je zamišljen da su tri paraglajdera zbog loših vremenskih uvjeta izgubili kontrolu nad krilom i nesretno sletjeli na nepristupačnom terenu. Prvi korak vježbe bio je lociranje signala mobitela, zatim  digitalna priprema područja potrage. Nakon toga potražni timovi započeli su sa pretragom terena. Bespilotnom letjelicom pregledavano je područje iz zraka, potražni timovi (vodič i pas) pretraživali su šumsko područje a s četverociklima pretraživani su šumski putovi i ceste. Nakon lociranja i pronalaska sva tri paraglajdera timovi za spašavanje pristupili su zbrinjavanju i spašavanju unesrećenih letača. Ova vježba imala je međunarodni karakter jer su u njoj sudjelovali i kolege spašavatelji iz GSS-a Stanice Sarajevo. Na kraju vježba je ocijenjena vrlo uspješnom, i pokazala se visoka razina kompetentnosti i spremnosti za najsloženije potražne akcije spašavanja. Zahvaljujemo se općini Karlobag koja nam je pomogla u organizaciji ove vježbe.

Nedjelja je bila planirana za odradu vježbe na divljoj vodi na rijeci Jadovi također sa kolegama iz Stanice Sarajevo čiji smo bili domaćini protekli vikend. No međutim u 09 sati od HGSS Stanice Ogulin zatražena je naša pomoć koja se odnosila na intervencije raznog tipa u poplavljenom području Ogulina. Odmah po pozivu 11 spašavatelja sa 3 čamca i dva vozila uputilo se u Ogulin. Nakon što smo započeli sa intervencijama u Ogulinu zaprimili smo poziv da je nestala osoba na području Budaka i da je potrebno pokrenuti potražnu akciju spašavanja. Nakon nekoliko sati potrage za nestalom osobom, osoba je pronađena nedaleko od kuće na sreću živa. Povratkom spašavatelja iz Ogulina  u nedjelju nešto malo prije pola noći okončan je ovaj burni i radni vikend Stanice Gospić.

 

HGSS/Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima