Grad Gospić poziva na preventivni pregled ranog otkrivanja raka dojke

Objavljeno: 10/08/2020

GOSPIĆ- Iz grada Gospića pozivaju  na preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke putem mobilnog mamografa kojeg organizira Grad Gospić u sklopu projekta „Okreni list“ a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Pregledi će se održati tri dana:        25. kolovoza 2020.g.- utorak, 26.kolovoza 2020.g – srijeda i 27.kolovoza 2020.g – četvrtak

 Termin i lokacija pregleda će Vam biti dodijeljeni naknadno ovisno o odazivu zainteresiranih žena, a telefon na koji se zainteresirane mogu prijaviti je 053/572-082.

Uvjeti za pregled su kontrolirani i u skladu sa epidemiološkim uputama.

Starost žena koja je prihvatljiva za pregled je od 38 godina starosti do 50 godina te iznad 69 godina nadalje budući te dobne skupine nisu obuhvaćene Nacionalnim programom.

Za pregled je potrebno da osoba:

  1. ima prebivalište na području Gospića;
  2. može samostalno stajati za vrijeme pregleda;
  3. nije bila na pregledu unutar godinu dana;
  4. nije trudna;
  5. ne doji.

Ukoliko imate povijest bolesti kopiju dokumentacije možete ponijeti na pregled. Nalaz pregleda dobiva se poštom na kućnu adresu nakon što ga očitaju dva radiologa.

 Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30%

Možda Vas zanima