GROCKS je pun pogodak

Objavljeno: 10/08/2016

GROCKS, njegovo deseto izdanje, je iza nas. Ovogodišnje izdanje obilježio je dobar izbor bendova, ali i nešto lošije vrijeme na dva od pet koncerata. Kritičari kažu da festival previše košta za premalo publike. Alfa i omega GROCKS-a Danijela Bogić s takvim kritikama se ne slaže, festival nije skup, Gospić je mali grad da bi se moglo govoriti ima li na koncertima puno ili malo publike i najavljuje da pripreme za GROCKS 2017.počinju

GOSPIĆ- Završena je ovogodišnja gospićka rock scena, skraćeno, sada već i prepoznatljivo nazvana GROCKS. Tijekom pet vikenda u srpnju i kolovozu nastupilo je ukupno 10 bendova, jedan od njih je gospićki,a svi ostali već poznata ili malo manje poznata imena hrvatske glazbe.

Danijela Bogić, ravnateljica Kulturno informativnog centra, pa samim time i glavna osoba u organizaciji GROCKS-a govori nam da poznata imena nije problem dovesti u Gospić jer ovaj festival glazbe postao je prepoznatljiv među glazbenicima koji međusobno komuniciraju i dijele priču o GROCKS-u što stvara jako dobru klimu oko njega. „Ne kontaktiram bendove u zadnji čas nego tijekom jeseni i zime nakon jednog GROCKS-a bukiram bendove za onaj od sljedeće godine tako da i sami glazbenici mogu posložiti svoje termine“- kaže Bogić i ističe da je recimo dolazak MORT-a i Brkova izabrala publika glasajući na facebook stranici KIC-a. Zanimljivo je svakako da se prate i ostali popularni festivali u Hrvatskoj tako da onda i u Gospić dolaze glazbenici koji nastupaju na njima. Ove godine na GROCKS-u su od popularnijih bendova nastupili Elemental, Urban, Brkovi, trebala je nastupiti i grupa Silente,ali oni su se raspali nekoliko dana prije gospićkog koncerta. Na GROCKS-u se daje prilika i mlađim ili bolje rečeno manje poznatim imenima Bogić smatra da je to bilo korisno i za bend i za festival i za publiku. „Nisu to neki bezveze bendovi, to su bendovi koji iza sebe imaju po dva ili tri albuma. Na primjer Moskva je nastupila na prvom koncertu GROCKS-a, a u lipnju je otvorila veliki IN music festival“- ističe Bogić. Nastupili su i Rollin humes, izvrsni rock-blues bend koji je imao turneju po SAD-u,  Human koji je lani nastupao na INmusicu, zatim Justin Johnson koji je nastupio na Exitu, te na kraju Kreši i kisele kiše, također sve poznatiji bend hrvatskoj, pa tako i gospićkoj publici. Bogić se slaže s kritikom da je svih 5 koncerata „strpano“ u ljetni srpanj i početak kolovoza, ali za to postoje razlozi. „Slažem se s tim da je možda sve zbijeno u jedan mjesec, ali teško je GROCKS razvući na više mjeseci jer je ograničavajući faktor svirka na otvorenom. Osim toga koncept je festivala u svih 10 godina da se održava u vrijeme kada je u gradu veći moving“- govori Bogić.

Gospićka rock scena košta oko 170,000 kuna, sa 130,000 kuna organizaciji pomaže grad, ostatak osigura KIC iz vlastitih sredstava. „Kažu kritičari da je to puno novaca. Pitanje je s koje strane se to gleda. Činjenica da je s tim iznosom plaćen nastup čak 10 bendova plus organizacija govori da GROCKS definitivno nije skup i Gospiću definitivno treba ovaj festival“- kaže nam Bogić i povlači dobru paralelu jer za te novce može se dovesti samo jedna hrvatska zvijezda drugačijeg, recimo zabavnog, ali u  i u najmanju ruku  neurbanog stila.

Ime festivala govori da se na njemu svira rock glazba. Ipak ne radi se o onom čistom rocku jer nastupa dosta bendova koji vuku i k popu. „Ove godine pokrili smo brojne vrste glazbe, od swinga,bluesa, punku, funkya, ska, pa čak i turbofolkrocka. Svatko je mogao pronaći glazbu i izvođača za sebe“- govori nam Bogić i ističe da će sličan izbor imati i sljedeće godine. Planovi su joj Pips chips& videoclips, Let 3, ali i pop sadržaji tipa Neno Belan ili Massimo, naravno ukoliko se ti planovi i želje budu mogli uokviriti u financijsku konstrukciju.

Deseto izdanje GROCKS-a je iza nas, pripreme za 11.kreću odmah sa završetkom ovoga jubilarnoga. Nadamo se i na godinu dobrom izboru imena koja će nastupiti i dobroj zabavi uz GROCKS.

 

Milan Tomašević

FOTO KIC

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima