Gromovčani na vrhu Proklete planine

Objavljeno: 27/06/2018

OTOČAC- 13 članova Planinarskog društva Gromovača iz Otočca vratilo se prije dva dana s avanture koju   nikad neće zaboraviti.

Gromovčani su odlučili posjetiti NP Theth koji se nalazi na sjeveru Albanije, točnije u Skadarskom okrugu. Cilj im je bio popeti se na najviši vrh Dinarida (jugoistočni dio) Maja Jezerce (alb., Maja e Jezercës) visine 2694 m. Maja Jezerce je najviši vrh Prokletija kako ih “balkanci” nazivaju, odnosno Albanskih Alpi kako ih nazivaju “zapadnjaci” i Albanci. Inače, izvorni albanski naziv je Bjeskhët e Nemuna, u prijevodu Prokleta planina.

Na put prema Albaniji i konačnom odredištu krenuli su kombijem i osobnim automobilom u četvrtak, 21. lipnja oko 23 sata. Za dobro raspoloženje je, osim uzbuđenja samog puta, bio zaslužan i rezultat utakmice. Izabrali su put preko Knina i dalje preko Hercegovine i Crne Gore. Na odredište su stigli oko 16 sati, a smješteni su bili kod Gjona Shpelle, vlasnika jedne gostinjske kuće.

U subotu oko 3:30, iako je padala kiša i puhao jak vjetar, njih jedanaestero uputilo se na Maja Jezerce uz pomoć lokalnog vodiča Astrida. Prvih sat vremena bilo im je teško i hladno, no kad su se planinareći konačno malo razbudili, bilo je već 9:00 sati i nalazili su se na 2000 m. Cijelim putem do vrha uživali su u veličanstvenim krajolicima Albanskih Alpi. Tijekom planinarenja naišli su na grupu planinara iz HPD “Gojzerica” Požega s kojima su se, nakon više od 7 sati uspona,  našli na vrhu te zajedno pjevali i vijorili hrvatske zastave. S vrha su se vidjele cijele Prokletije, a najimpresivnija je skupina vrhova “Karanfili”. Nakon 45 minuta uživanja na najvišem vrhu Dinarskog gorja, uslijedio je šestosatni spust u dolinu Theth.

Zasluženu pivu popili su na kraju planinarskog puta u improviziranoj birtiji, u mjestu Okol gdje ih je čekao mini bus. Planinarski izlet u Albanske Alpe završili su u nedjelju, posjetom kanjonu Grunasu i izvoru/jezeru Plavo oko koje oduzima dah svakom posjetitelju. Povratak u Hrvatsku i opraštanje s domaćinima iz NP Theth uslijedilo je poslije ručka preko Skadra kojeg su posjetili u večernjim satima. Uz put su stali još u Budvi i prekrasnom Dubrovniku, a u Otočcu su bili u ponedjeljak točno u podne.

Avanturu koja je započela stajanjem na hitnoj i dobivanjem injekcija, ostavljanje auta na pola puta i strah hoće li ga pri povratku uopće naći u komadu, uspon i spuštanje po snijegu i ledu na ruksacima i jaknama te niz drugih dogodovština, Gromovčani će sa smiješkom prepričavati, iako su putujući na ovo putovanje proživjeli razne emocije – od šoka i straha do smijeha i zabave.

 

IZVOR: likaclub.eu

Možda Vas zanima