Gromovi poručili u Gospiću: “Nismo se borili za Hrvatsku iz koje mladi odlaze u inozemstvo”!!!

Objavljeno: 19/12/2017

GOSPIĆ-  Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade  Gromovi dotiskala je „Monografiju 2. GBR GROMOVI“ u novih tisuću primjeraka s namjerom da je daruje svim osnovnim školama po županijama. Danas su zastali u Gospiću i uručili ovu monografiju ravnateljima škola s područja Ličko-senjske županije. Monografije su dobile i Udruge proizišle iz domovinskog rata, te knjižnice u svim gradovima i općinama. O monografiji su govorili čelnici Udruge ratnih veterana Gromovi, predstavili monografiju,ali prisjetili se i onoga najbolnijeg, gubitaka života hrabrih branitelja. Ova brigada imala je teške gubitke: 205 pripadnika brigade dalo je svoj život, trojica se vode kao nestali, više od 1,200 ih je ranjeno. 

Koliko su bolne rane domovinskog rata najviše je pokazao govor predsjednika udruge Gromova Ivana Krupeca koji je nekoliko puta morao zastati zbog suza i grča kada se prisjećao teških ratnih trenutaka, svojih kolega, branitelja i stvaratelja Hrvatske. Zanimljivo, možda ni mnogi lički ratnici nisu znali da je prva borbena zadaća 2.gardijske brigade bila na Ljubovu, u lipnju 1991.godine kada je njihova Prva pješačka bojna smještena na zatvorskoj farmi. Krupec se prisjeća 30.lipnja te godine, maglovitoga jutra, domaći pobunjenici napali su ih, no nakon trosatne borbe pobjegli, su. 6.srpnja iste godine iz zasjede su ubijena dva pripadnika Gromova. “Borili smo se da imamo Lijepu našu, neovisnu. Borili smo se da imamo slobodne i lijepe trgove,a danas na tim istim trgovima prolazimo ispraćajući našu djecu na privremeni rad u neku drugu zemlju. Za to se nismo borili“- poručuje Krupec i ističe da su se Hrvati nadahnuti Kristom i pravdom borili protiv barbara s istoka. “U Lijepoj našoj ima mjesta za sve ljude dobre volje koje god nacije, vjere i rase bili. Osim onih koji je ne žele i ne prihvaćaju kao svoju domovinu. Kosti naših mučenika zalog su naše slobode“- ističe između ostaloga on.

Monografija je prezentirana i uručena ličkim osnovnim školama i sada će i lička djeca učiti o slavnoj borbi Gromova za slobodnu Hrvatsku.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima