INSTITUT PILAR U GOSPIĆU-Novi znanstveni projekti od velikog značaja za ličku političku i sportsku povijest

Objavljeno: 20/03/2021

Područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u novoj 2021. godini krenuo je s provedbom dva nova projekta. Uz već postojeći znanstveno istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost akronima RURALIKA intenzivirala se dugogodišnja kvalitetna suradnja s Gradom Gospićem.

GOSPIĆ- U prosincu 2020. godine potpisan je početak projekta Povijest Nogometnog kluba Gospić ´91. – povodom sto godina klupskog nogometa u Gospiću. Svrha je projekta, kojeg je naručitelj NK Gospić ´91, znanstveno-istraživački istražiti i prikazati povijesni razvoj klupskog nogometa u Gospiću, sportu kojeg su obilježili brojni igrači, klubovi, nogometni stručnjaci, entuzijasti te sportski i kulturni djelatnici. Projekt o povijesti nogometa u Gospiću predstavljat će ne samo sportske uspjehe i neuspjehe, već će prikazati i određene društvene, kulturne i gospodarske promjene u ličkoj metropoli u kojoj su i nogometni klubovi imali zapaženu ulogu. Imajući navedeno u vidu cilj projekta, kojeg vodi dr.sc. Ivan Brlić, jest znanstveno-popularna monografija koja u sebi objedinjuje stogodišnju turbulentnu sportsku prošlost grada, prikazujući time na zanimljiv način djelovanje brojnih osoba, važnih događaja i ponosnih trenutaka iz prošlosti jednog nogometnog kluba. Važnu ulogu na projektu imati će i gospićki nogometni stručnjaci koji će pomoći autoru u povijesnoj rekonstrukciji (oral history) brojnih izazovnih godina koje je živio i preživio Nogometni klub Gospić ´91. Projekt je još jedna potvrda kvalitetne i uspješne suradnje Grada Gospića i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Gospić. Nakon monografije o Gradu Gospiću, Gackoj i dvotomnog zbornika o Lici, na red je došao projekt koji se bavi bogatom sportskom povjesnicom grada Gospića. Projekt bi trebao završiti predstavljanjem monografije u travnju 2022. godine.

Drugi projekt kojemu je naručitelj Kulturno-informativni centar Gospić, a financijski ga podržava Grad Gospić, jest Velebitski (Lički, Brušanski) ustanak iz 1932. godine. Jedan je od značajnih, ali i kontroverznih događaja iz ličke i hrvatske povijesti koji do danas nije dovoljno znanstveno istražen niti objektivno prezentiran. Koristeći znanstvene metode istraživanja i dokumentiranja jednog povijesnog događaja, nastojat će se po prvi puta u hrvatskoj historiografiji dati jasan kronološki prikaz uzorka, tijeka događanja kao i posljedica Velebitskog ustanka iz 1932. godine. Ovome projektu, uz korištenje do sada poznatih saznanja, ali i velikih broj neobjavljenih arhivskih i novinskih izvora iz tuzemnih i inozemnih arhiva, cilj je znanstvena publikacija koja će sadržajno biti znanstvenog tipa, ali koja će uključivati i brojna svjedočanstva i sjećanja na događaje iz 1932. godine. Autori planiranog znanstvenog zbornika eminentni su povjesničari koji se u svome znanstvenom radu bave političkim i društvenim temama iz suvremene hrvatske povijesti. Voditelj projekta je povjesničar u gospićkom područnom centru Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr.sc. Ivan Brlić. Projekt je tematski u skladu sa istraživačkim temama Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a posebnu vrijednost njegova će provedba donijeti Područnom centru u Gospiću čiji se zaposlenici već dugi niz godina bave brojnim temama važnih za lokalnu zajednicu. Ovim projektom, na kojem surađuju i domaći znanstvenici, će se poticati transfer znanstvenoistraživačkih spoznaja na lokalnoj razini kao dijela istraživačkog prioriteta kulture i identiteti. Tako je središnja ideja u ostvarivanju ovih projekata jedan multidisciplinaran pristup prema specifičnim temama iz ličke povijesti, koje su značajne za jednu lokalnu zajednicu. Stoga je i provođenje ovih projekata potvrda odlične suradnje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Grada Gospića.

IZVOR: Grad Gospić

Možda Vas zanima