Joso Vrkljan iz lovačkog društva „Tetrijeb“ Pazarište treći lovac u državi

Objavljeno: 09/11/2021

GOSPIĆ- U  Novom Vinodolskom i Ravnoj Gori održano je državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnoj kinologiji. Lovački savez Ličko-senjske županije u lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ predstavljao je lovac kinolog Joso Vrkljan iz Gospića, član lovačkog društva „Tetrijeb“ Pazarište. Joso je lovio sa svojim lovačkim pomoćnikom, psom pasmine epanjel bretonom imena „Titi-Šnicka“ i zauzeo pojedinačno visoko, visoko treće mjesto u državi.

U lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ lovac lovi sa svojim lovačkim psom pernatu divljač (uglavnom fazana). Lovnokinološki suci idu iza lovca i ocjenjuju rad i ponašanje lovca i psa, a osim pozitivnih bodova mogu lovcu dodijeliti i negativne bodove. Tijekom natjecanja lovci pokazuju poznavanje lovačke vještine, poštivanje važećih zakonskih odredbi, opreznost u rukovanju oružjem, spremnost u praktičnom lovu te korištenju pasa ptičara, odnosno španijela u lovu. Organizator uvijek nastoji svakom natjecatelju osigurati podjednake uvjete na terenu, odnosno svakome lovcu se postavljaju dva fazana u dodijeljeni teren.

Kod lovca koji može osvojiti najviše 70 bodova ocjenjuje se njegova sigurnost i vještina u lovu, njegova lovačka obrazovanost i točnost te sportski duh lovca. Od psa koji na ovome natjecanju lovi s lovcem i može osvojiti najviše 30 bodova ocjenjuju se aspekti prirođenih osobina i aspekti obuke psa, odnosno stupanj uvježbanosti u praktičnom lovu. Samo takmičenje organizirano je tako da su lovci  raspoređeni u baterije i svaki lovac lovi sa svojim lovačkim psom turnus od 20 minuta (baterije broje najmanje 6 do najviše 11 natjecatelja). Pobjednik svake baterije ide u baraž i lovi sa svojim psom turnus od 15 minuta. U baražu se sudi prema istim kriterijima kao i redovnom turnus. Na kraju u baražu se dobije prvak, viceprvak i treći lovac države.

Uspjeh Jose Vrkljana i njegova lovačkog pomoćnika „Titi-Šnicke“ time je veći što u njegovom matičnom lovačkom društvu, kao i u većini lovišta Lovačkog saveza Ličko-senjske županije ne obitava fazanska divljač.

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima