Karlo Starčević:”opet se unosi razdor među ljude zbog sitnih osobnih interesa pojedinaca”!

Objavljeno: 10/08/2019

Tijekom dva tjedna Gospić slavi dva važna dana, Dan grada i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Vrijeme je to kada se podvlači crta pod učinjeno u gradu, kada se slavi i naravno kada se prisjeća svih onih koji su svoje živote utkali u slobodni Gospić i Liku, slobodnu Hrvatsku. Nekoliko dana nakon drugog važnog dana, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti razgovarali smo s prvim čovjekom Gospića, gradonačelnikom Karlom Starčevićem.

GOSPIĆ- Gradonačelnik Karlo Starčević ističe da se između dva Dana grada, onog 2018.godine i ovog 2019.radilo puno. „Udvostručili smo naknade za svako novorođeno dijete, uveli smo plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu, za što smo izdvojili dodatnih 1,4milijun kuna godišnje. I ove godine  Grad Gospić je isplatio božićnicu svim nezaposlenim građanima, božićnicu smo isplatili i umirovljenicima sa nižim socijalnim statusom, i to ćemo činiti i dalje, skrbeći tako o našim starijim sugrađanima i ranjivim skupinama društva“ – govori nam Starčević i dodaje da   više od godinu dana grad provodi veliki socijalni projekt  „Zaželi“ vrijedan 5 milijuna kuna na kojemu se zaposlilo 30 dugotrajno nezaposlenih žena u pružanju pomoći starijim i nemoćnim osobama i još 2 osobe  – voditeljica i koordinatorica projekta.

„Kao osnovni preduvjet gospodarskog razvoja ističem infrastrukturu, što je i obveza jedinica lokalne samouprave te s ponosom ističem kako smo u prethodnom razdoblju izgradili prilaznu cestu odlagališta Rakitovac, za što se iz Programa ruralnog razvoja financirao stopostotni iznos od 1.9 mil. kn.  U 2018. godini  započeli smo gradnju kanalizacije u Budačkoj ulici u visini od 4,5 mil. kn, za 1,4 km kanalizacijske mreže.  Za dovršetak kanalizacije u Budačkoj ulici  osigurali smo dodatna sredstva za ovu  godinu u visini od 5,5 milijuna kn. Zato moramo zahvaliti Hrvatskim vodama na izvrsnoj suradnji i razumijevanju prema Gospiću i Lici. Naši sugrađani su nestrpljivi, međutim na području Budačke ulice naišli smo na mnoge tehničke  probleme.  Završetkom radova trajno ćemo riješiti problem u toj,  za grad Gospić, vrlo važnoj ulici koja nas spaja s autocestom“. – ističe Starčević.

Osim toga pokrenut je  projekt Energetske obnove zgrade Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana, Lički Osik u visini od gotovo 5 mil. kn, te su sad u tijeku radovi na obnovi te osnovne škole.  Nakon više od 20 godina trenutno je u tijeku uređenje i rekonstrukcija Trga žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku za što su sredstva  osigurana u proračunu grada.

Radi se  i na AGLOMERACIJI  – vodoopskrba i odvodnja koja je u fazi projektiranja i nadamo se da će Projekt najkasnije do početka 2020 god., u vrijednosti od ca. 240 mil. kn krenuti u realizaciju sa čime bi trajno riješili sve probleme sa vodoopskrbom i odvodnjom a posebno sa gubicima na prostoru Gospića, Ličkog Osika i Perušića.

Izgradili smo sa Hrvatskim vodama KONTROLNI SUSTAV – OKNO za kontrolu i razdiobu vode iz 3 opskrbna pravca – Medka, Brušana i Trnovca. Projekt je vrijedan gotovo 2 milijuna kuna. Vršimo zamjenu starih azbestnih vodovodnih cijevi od Ličkog Novog preko Žabice do središta Grada. Projekt je u visini  5 milijuna kuna i bit će ove godine realiziran.  Javnu rasvjetu koja je ranije bila predmet privilegija smo realizirali na cjelokupnom prostoru Grada osim u Dunjevcu što je u ovom trenutku u realizaciji. I taj zahvat nas je koštao u dvije godine gotovo 3 milijuna kuna. U partnerstvu sa firmom CALCIT u Barletama je završeno je 2,5 km ceste u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna “ –  ističe Starčević.

Naravno puno je tu još projekata, ulaganja investicija,a Starčević nam još izdvaja i projekt  „PRŠI“- Plan razvoja mreže širokopojasnog interneta za područje grada Gospića, Otočca i Plitvičkih Jezera s kojima je grad  u partnerstvu, u visini preko 80 mil. kn. Za cestu Vaganac – Kruščica, G. Kosinj izvođač je odabran i započeli su radovi. Ukupni iznos prihvatljivog ulaganja iznosi preko 4 milijuna kuna uz 100% financiranje Europske unije iz Programa ruralnog razvoja.

Starčević se dotakao i same Svečane sjednice povodom Dana grada, točnije govora župana Darka Milinovića:  „Gospodin Milinović kao župan je pozvan pozdraviti nazočne na sjednici i osvrnuti se sa svim svojim uspjesima kojima je on pridonio boljitku i prosperitetu grada Gospića.  Međutim moj je stav da je Milinović promašio temu i krenuo se obračunavati s Vladom RH i svojim kontrahentima, s gospodinom Kustićem i gospođom Prpić što je bilo neprimjereno. To je svečana sjednica i on se tako trebao ponašati. Prije sjednice sam ga pozvao da svoj govor ograniči na tri minute,a on je uzeo 25.Obračunao se i s gradonačelnikom Karlom Starčevićem iako Karlo nije županijski vijećnik i nije sudjelovao u rušenju proračuna. Ni sada nam nije jasno što su se dogovorili on,  Kustić i moj nekadašnji veliki prijatelj Ante Dabo. Mene čudi da se takvi govori događaju na svečanoj sjednici. Takvi govori unijeli su razdor u taj dan,ali i među građane. Još je neprimjerenije da s pozicije župana imamo podjele koje su više nego nepotrebne. A nakon dvije godine teškog rada na zajedništvu grada i života u zajedništvu  to se ponovno počelo razbijati nekim osobnim, sitnim  interesima koji su van koristi grada i županije“- kaže Starčević i pojašnjava da su  u zadnjih mjesec dana, odnosno nakon županijskih izbora ponovno počele podjele. „Meni nije jasno da uvaženi gospodin župan nije shvatio da nije više ni legalan legitimni župan jer ima samo 19% glasova i ne nosi više legitimitet. . Primjereno je bilo dati ostavku za dobrobit županije,ali čini mi se da je osobni ego puno veći nego što je interes županije. Najčudnije je da je sada najveći problem Karlo Starčević koji je napravio više u dvije godine, nego sve gradske vlasti u zadnjih 20 godina“.

Drugi važan dan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježen je 4.kolovoza misom u Gospiću, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Ljubovu. Igrao se i mali nogomet u Ličkom Osiku, gdje je sve i završilo velikim koncertom Tihe Orlića 5.kolovoza u večernjim satima. „I oko Oluje krenulo se sustavnom podjelom braniteljskog tijela na prostoru grada i županije. Dogovoreno je s braniteljskim udrugama da će se Oluja uvijek obilježavati 4.kolovoza kako bi na obilježavanje došli i branitelji iz ostalih dijelova Hrvatske. Uz to, za sve nazočne organizira se i domjenak. Međutim dvije braniteljske udruge krenule su u bojkot toga pod mentorstvom Darka Milinovića koji je bojkotirao i obilježavanje Oluje. Oni su obilježavanje napravili 5.kolovoza i tome je nazočilo tridesetak ljudi. Ja bih rekao da je to odgovor naroda na ponašanje Darka Milinovića i mislim da je krajnje vrijeme da podnese ostavku na mjesto župana jer takvim ponašanjem samo nanosi štetu gradu i županiji“- zaključuje gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

 

Lika-express

Možda Vas zanima