Književnici Ante Starčević, Stipe Golac i Danko Ivšinović u Antologiji hrvatskog aforizma

Objavljeno: 28/07/2019

GOSPIĆ- U izdanju izdavačke kuće Studio Moderna, zagrebački književnik i aforističar Josip Balaško priredio je antologijsku zbirku ” Hrvatska aforistika 1847.-2018.” na 380 stranica u kojoj je odabrao 147 autora. Uz već spomenuti gospićki trio, nasumice ćemo odabrati samo neke: A. G. Matoš, A.B. Šimić, Milan Begović, Gustav Krklec, Zvonimir Balog, Vesna Parun, Pajo Kanižaj, Ljubo Stipišić Delmata, Arsen Dedić…

Možda je ovo prilika reći da se od 147 autora iz antologijske zbirke, njih 13 već nalazi u Antologiji balkanskog aforizma (Beograd 2008.) na rumunjskom, makednonskom i srpskom jeziku, među kojima je i gospićki publicist i književnik Danko Ivšinović.
Temeljni kriterij pri odabiru aforističke građe, kaže priređivač Antologije Josip Balaško, bio mu je: Katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), Katalog knjižnice grada Zagreba (KGZ), Hrvatski leksikon, Leksikografski zavod M. Krleža (1993.), Leksikon hrvatskih pisaca (2000.), Hrvatska književna enciklopedija (HKE), Židovski biografski leksikon (ŽBL) itd.

I na kraju, sve čestitke književniku Josipu Balašku, koji je napokon uspio ovu najkraću, ali i najtežu književno-satiričnu vrstu obući u antologijsko ruho, a samo će čitatelji, kaže Ivšinović, ocijeniti koji su ih aforistčari s rečenicom – dvije, ili sa samo par riječi uspjeli ostaviti bez riječi.

Aforizmi Ante Starčevića: Učena glava dvostruke oči ima.  Teško se čuva ono što se mnogima dopada.  Od smrti smo vazda daleko.  Najsigurniji je onaj koji je na sve pripravan.  Dok ne pokuša nitko ne zna što može.  Sladak govor ima svoj otrov.

Aforizmi Stipe Golca: Lagan život nema težine.  Danas se lijepe riječi sporo troše.  Najteže su teške riječi.  Iz mraka se bolje vidi.  U pustinji duha nema oaza. Pala mu je sjekira u politiku.

Aforizmi Danka Ivšinovića: Hrvati su stari europski narod, a uskoro i najstariji.  Povijest se ponavlja, a ratovima utvrđuje gradivo.  Da je Romula i Rema kojim slučajem pronašla medvjedica, Gospić bi bio Rim.  Sve što sam dobio besplatno, još otplaćujem.  Od pisanja se može živjeti, ako si mlad i još živiš s roditeljima.  Više je lopova u ladicama nego u zatvorima.  Nismo mi zalutali. Ovo je naš put.  Tko te može kupiti, može te i prodati.  Saborski zastupnici primaju plaću i dodatak na plaću, za odvojeni život od naroda. Brutto društveni proizvod se digao, ali još nije u erekciji.  Ako si pizda, nije važno kojeg si spola.

 

Danko Ivšinović

Možda Vas zanima