Krešo i Kisele kiše i Brkovi za kraj GROCKS-a

Objavljeno: 03/08/2016

Brkovi i Krešo i Kisele kiše, dvije su grupe koje će zatvoriti ovogodišnji GROCK-s u Gospiću. Ekskluzivno za Lika-express donosimo sve o ovim grupama, kao i najavu koncerata i njihovo oduševljenje što nastupaju u Gospiću

GOSPIĆ- Gospićka rock scena,  GROCKS,  stigla je do završnice, do posljednjeg ovosezonskog koncerta. U subotu 6.kolovoza u atriju KIC-a nastupit će dva benda koji spajaju razne stilove,ali i privlače brojnu publiku, uglavnom širih glazbenih interesa i izričaja. Radi se o izvanhrvatski popularnim Brkovima i grupi Krešo i Kisele kiše. Kako smo to i radili tijekom ove sezone tako i ovoga puta samo Lika-express omogućava izvođačima da se predstave i pozovu publiku na svoje koncerte.

Krešo i Kisele kiše je riječki punk-rock bend  koji postoji osam godina,a predstavio nam ga je frontmen grupe Krešo. „Skupina emocionalno, shrvanih mladića koji vole punk, lake žene i oštra pića“- govori nam Krešo  o svojoj grupi Krešo i Kisele kiše. Oni sviraju punk  s elementima ska-a, a truba i trombon im donose melodičnost i plesnost. Ne idu za tim da sliče na nekoga iako ih mnogi uspoređuju s Hladnim pivom. „Ta usporedba nam i godi i smeta. Muzika je takva jer što god sviraš liči na nešto. A s druge strane ono što sviramo mi i Hladno pivo ista je vrsta glazbe pa mora sličiti jedno na drugo“- govori nam Krešo. Inače na koncertima sviraju uglavnom autorske stvari,a li poznati su i po obradama. Tako su obradili Mišu Kovača „ja nemam više razloga da živim“, od Josipe Lisac „Lololo“, a na novom albumu koji će izići sljedeći tjedan biti će i jedna obrada grupe 777. Upravo zbog objave  albuma odbili su dosta ovoljetnih koncerata. Posvetili su se pripremi albuma više nego svirkama,ali u Gospić će rado doći. „Budite nam svjedoci i dođite u što većem broju“- poziva Krešo.

Brkove, hrvatski turbofolk-punkrock sastav iz Zagreba predstavio nam je Vedran. On kaže da se radi o skupini sastavljenoj od pet građana, nisu ničiji proizvod, izvan su klasičnih okvira, nemaju izdavača i sami rade većinu stvari. A iako su sami, iza njih je i pet albuma, te brojni koncerti. „Naš izričaj desio se spontano. Htjeli smo svirati narodnjake, ali nismo znali kako jer smo odrastali na punku pa samo tako i sviramo. Nismo ni posebno dobri muzičari, razvijali smo se u procesu“- govori Vedran. Pogled s pozornice njemu govori da na njihovim koncertima ima više pankera, ali ipak ima i onih koji preferiraju turbofolk, odnosno radi se o publici velikih opozita jer na njihovim koncertima druže se ljudi koje nikada nitko ne bi spojio. A tekstovi Brkova posebna su priča. Vedran nam govori da je u principu on transmiter. „I sam nekad gledam svoje tekstove pa se pitam jesam li ja to napisao. Tekst mi se stvori u glavi, u svakoj situaciji, nisam od onih koji sjede i pišu tekst, meni tekst nastane u glavi u raznim prigodama i ja ga pišem i objavljujem“- kaže nam Vedran.

Zanimljivo je i njegovo poimanje nastupa. Koncerti i nastupi nisu im  napor. Postoje duga putovanja,ali glazbu i nastupe vole i to im nije muka. Upravo zbog toga vjerujemo da će nastup Brkova u Gospiću biti odličan koncert. Nisu još nikada svirali u Gospiću iako su povezani s našim gradom, i moto klubom Crazy wolfs za koje su čak i skladali jednu pjesmu koja je na „ugašenom “ radio Gospiću bila često izvođena. Upravo je ta povezanost između Brkova i Gospića, iako u njemu nikada nisu svirali, specifična, pa nam on kaže da ih često ljudi, iako ne znaju zašto, svrstavaju uz Gospić. Vedran je svjestan da im je stil možda malo i vulgaran i ekstreman i nije za svakoga i za svako doba dana, ali za posljeponoćno vrijeme na bini KIC-a će biti, pogotovo zato jer se Brkovi raduju svirci u Gospiću, jedva čekaju tu subotu i nadaju se da će opravdati očekivanja organizatora. Ulaz i na ovaj koncert je besplatan i ako je bilo komentara da su koncerti slabo posjećeni, ovaj posljednji, barem zbog izbora izvođača trebao bi biti pun pogodak.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima