Legendarni hrvatski skijaš Ivica Kostelić nakon velebitske hodnje “spustio” se u Gospić!!!

Objavljeno: 01/02/2018

GOSPIĆ- Najbolji hrvatski skijaš, i jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena,  Ivica Kostelić, završio je jučer svoju hodnju po mitskoj planini Velebitu na kojoj je sudjelovao zajedno sa hrvatskim “komandosima” i jučer se spustio u Gospić. Tu prigodu iskoristili su u Ličko-senjskoj županiji i danas organizirali Kostelićev prijem u ranim jutarnjim satima. Primio ga je župan Darko Milinović koji je pozdravio ovu njegovu petodnevnu avanturu. Kostelić i specijalci u 5 dana prošli su 110 kilometara vrletima Velebita, od Vratnika do Paklenice. I ovom prigodom Milinović je podsjetio da su na nekim od tih pozicija na Velebitu u domovinskom ratu hrvatski branitelji branili Hrvatsku. “Ponosni smo što je Ivica promotor Hrvatske,a sada i mi koristimo prigodu da Ivica bude promotor i Ličko-senjske županije“- istakao je Milinović.

Valjda zbog te promocije na sastanak su došli i predstavnici Turističke zajednice Gospića i Ličko-senjske županije. Osim Milinovića, Kostelića nitko nije puno pitao. Ipak izdvajamo pitanje direktorice TZ Gospić Maje Strilić koja je Kostelića pitala “dali bi se na Velebitu mogla napraviti skijaška staza“? Šteta što glavna osoba gospićkog turizma nakon toliko godina ne zna što Velebit nudi i postoji li mogućnost stvaranja skijaške staze na mitskoj ličkoj i velebitskoj planini. Jasno, Kostelić joj je odgovorio da bi se staza mogla napraviti na mjestu gdje je dulja pojavnost snijega, primjerice na Zavižanu, no ne radi se samo o stazi, u pitanju je velika gradnja infrastrukture. Eto, sada i to znamo!!!Šteta što Zavižan nije na području grada Gospića jer čini se dobili bi skijašku stazu!!!!

No, vratimo se mi zvijezdi događaja, Ivici Kosteliću. Skroman kao i uvijek Kostelić je rekao da se radi o prolasku od Vratnika do Paklenice bez služenja planinarskih skrovišta, bez dodatne opskrbe hranom i pićem, i zimi. No, vrijeme ih (ni)je poslužilo. Naime njemu bi bilo draže da je veći dio tog puta bio prekriven snijegom pa bi ga se moglo proći i na skijama. Istakao je da je prvi dan bio jako težak, on je kao civil imao lakšu opremu od “specijalaca” pa im je prvi dan “pobjegao“, no i oni su kasnije postigli “radnu temperaturu” pa su od Baških Oštarija svi brzo napredovali prema jugu. Na prijemu su bili i predstavici HGSS-a i Planinarskog društva Željezničar koji su s njim razmijenili iskustva,ali onako usput mu natuknuli da,  iako je ovu turu prošao krajem siječnja, nije upoznao Velebit onakvim kakav stvarno u ovo doba godine i jest.  Svakako treba izdvojiti Kostelićevu usporedbu sjevernog Velebita kojega je nazvao lijepim i poetičnim, i Južnog koji je divlji, strašan i težak.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

 

 

Možda Vas zanima