Ličanin po porijeklu, Josip Biljan iz Mušaluka, novi je načelnik PU Ličko-senjske!!!

Objavljeno: 20/09/2017

Novi načelnik PU Ličko-senjske je Josip Biljan. Rođen je u Mušaluku, u Lici je živio do odlaska na fakultet ali i od tada, kaže,  redovito dolazi u Liku. U Gospić dolazi iz Prihvatnog centra Ježevo kojega je vodio 13 godina. Na provedenom natječaju, između 7 kandidata, među kojima je bio i dosadašnji prvi lički policajac Ante Podnar. Biljan najavljuje da će policija i dalje biti javni servis građana, policija će građanima biti partner koji će se brinuti o njihovoj sigurnosti, od smanjenja kriminaliteta, povećanja prometne kontrole i pojačanja kontrola na graničnim prijelazima, odnosno nastojati će poboljšati rad policije u svim segmentima. Dosadašnji načelnik Podnar dobiti će radno mjesto koje će, čini se, biti kompromis između Podnarovih želja i  potreba policije. 

GOSPIĆ- Josip Biljan, nakon provedenog natječaja na kojemu je bilo ukupno 7 kandidata, izabran je za načelnika PU Ličko-senjske. Sam natječaj je imao visoke profesionalne uvjete koji su tražili policijsko zvanje, 15 godina radnog iskustva i 10 godina staža u rukovodećim poslovima. Biljan zadovoljava sve uvjete pa ga je Ministar unutarnjih poslova imenovao na petogodišnji mandat. Josip Biljan u Gospić, na mjesto  načelnika ličko-senjske policije dolazi iz Prihvatnog centra Ježevo u kojemu je bio voditelj u proteklih 13 godina. To je bio opsežan posao koji je obuhvaćao i sustav postupanja sa strancima, primjenu ljudskih prava, suradnju sa nevladinim udrugama i rad u sustavu  granične policije. Odnosno kako reče prilikom Biljanova predstavljanja u Gospiću pomoćnik ravnatelja policije Zoran Ničeno: “Iza gospodina Biljana stoji jedan profesionalni background koji će mu pomoći da uspješno rukovodi ovom Policijskom upravom“.

Biljan je već preuzeo određene i neodgodive zadaće i poslove koji se u ovome trenutku provode. Uprava je za državu bitna i kada su u pitanju poslovi oko zaštite granice, pogotovo sada kada je pred vratima provedba Schengenskog prostora. Govoreći o sebi Biljan kaže da je rođen u Gospiću, na studiranje je otišao u Zagreb tako da u hrvatskoj metropoli živi već 36 godina. U policiji je od 1992.godine. “Iz sadašnjeg preuzimanja izvješća od bivšeg načelnika zaključio sam da se u Upravi dobro radi,ali kao i u svakom poslu, tako i u ovome mora se očekivati napredak. Vjerojatno ću najprije provesti organizacijsko i funkcionalno pitanje i podignuti ga na najveću moguću razinu“- najavljuje Biljan i ističe da su povjerenja u policiju najvažnije za sigurnost. “Dok je čovjek siguran da može živjeti slobodno na ovome području steći će se i povjerenje koje se ne može nametnuti već se stiče od samih građana,a to je nama zahvala i nagrada za rad“.

Pred policijom i Biljanom je imenovanje načelnika po postajama. On je svjestan da se radi o najvećoj i najslabije naseljenoj županiji,ali isto tako o županiji i upravi koja ima razgraničenu policijsku mrežu.

I Ničeno i Biljan upoznati su s pisanjima medija o moguće narušenim međuljudskim odnosima unutar ličko-senjske policije. “Sloboda medija je da se može pisati. Neke stvari vjerojatno dotiču i istinu, ono što nije dobro i što utvrdim mijenjat ću“- najavljuje Biljan. A Ničeno dodaje da Biljan ima određeno vrijeme da se upozna sa stanjem u upravi i među svojim djelatnicima: “Obzirom na najavljenu otvorenost prema medijima nadam se da će konferencije za novinare biti česte pa ćete biti u mogućnosti pitati ono što će novi načelnik vidjeti u prvim danima“.

I na kraju recimo da je na novinarski upit “što će biti sa Antom Podnarom?“, Biljan odgovorio:”Prema njemu je tako napravljeno da je on izrazio želju gdje bi htio raditi. Sukladno njegovim znanjima i sposobnostima odrediti će mu se radno mjesto gdje će biti zadovoljan i on,ali i gdje će moći pridonijeti sustavu kao dugogodišnji djelatnik policije“.

 

Milan Tomašević

 

 

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima