Lička, mamina torba, koja je stvorila jednog od najvećih svjetskih genija-Nikolu Teslu

Objavljeno: 10/07/2017

Ličke tradicijske torbe, s posebnim akcentom na torbu kakvu je u školu nosio maleni Nikola Tesla,  osnovna su tema ovogodišnjeg obilježavanja rođenja ovoga znanstvenika svjetskoga glasa. Nikola Tesla u Smiljanu se rodio na današnji dan prije točno 161 godinu. Školske potrepštine nosio je u torbi koju mu je, za to vrijeme to je bilo sasvim normalno, napravila njegova majka. Original te torbe stoji u Teslinom Muzeju u Beogradu. Na osnovu fotografija članice udruge Gačanka iz Otočca predvođene sada već pomalo i legendom ličkih rukotvorina Dragicom Rogić uspjele su napraviti svojevrsnu repliku te torbe

SMILJAN- Tek što je završila školska godina roditelji kreću s nabavom školskog pribora za svoje mališane za sljedeću školsku godinu. Kupuju se pernice s potpisom, o odjeći da ni ne pričamo, iako svi kukaju da je kriza kupuju se i torbe s potpisom, marke, bitno je da se i na djetetu vidi da roditelj ima. A iz školskih klupa, nažalost ovih ličkih, već dugo nije izišao niti jedan genijalac. Jedan se davno u Smiljanu rodio na današnji dan. Kada je krenuo u školu, školske stvari nosio je u tkanoj torbi koju mu je napravila njegova majka Georgina Đuka. Naravno radi se o najpoznatijem Ličaninu, znanstveniku svjetskog glasa Nikoli Tesli. U zadnjih 11 godina, od kada je napravljen Memorijalni centar Nikole Tesle u rodnom mu Smiljanu slobodno se slavi i njegov rođendan. Tematski je ove godine rođendan Nikole Tesle obilježen predstavljanjem torbe koju je Tesli otkala njegova majka. I sam Tesla govorio je da je to jedan od  njegovih najvrjednijih predmeta.  Prije 5,6 godina to je negdje pročitala i Dragica Rogić. “Mene je to jako potaklo jer bavim se čuvanjem tehnika tkanja ličkih torbi. Odlučila sam da u udruzi Gačanka napravimo repliku te torbe. U suradnji s Muzejom Like dobili smo dozvolu i fotografije iz Beograda da to i napravimo“- govori nam Rogić. U sklopu manifestacije izložen  je i vlastiti postav Dragice Rogić koji se sastoji od torbi iz različitih dijelova Like. Što se tiče replike ove Tesline torbe ona je izrađena tehnikom tkanja i kličanja dinarskog kraja. Tako su se radile i torbe u Lici. No pošto ju je nosio muškarac u školu tako je i rađena, odnosno posebno je Nikolina majka truda uložila u ukras preklopa koji ide na ovu torbu. Uspjela je to sa jako malo prirodnih boja i sa jako malo nakita,ali sve to stare Ličanke uspijevale su nadoknaditi sa svojom maštom. Tesla je torbu nosio sa zadovoljstvom, koliko ju je cijenio potvrđuje i činjenica da u Teslinom Muzeju u Beogradu postoji original, a iako je vunu  jako teško čuvati,  Tesla ju je sačuvao za svoga života, živa je i sada. On je prepoznao tu vrijednost, trebali bi i mi.

Izložbu u Memorijalnom centru povodom rođendana Nikole Tesle otvorio je zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović Golub koji je između ostaloga istakao da danas obilježavamo postignuće jednog od ličkih velikana, ali pokazujemo i jedan dio njegova svakodnevnog života. “Tradiciju treba održavati i čuvati jer bez nje nema ni naroda“- zaključio je Tomljenović. Na ovo obilježavanje Teslina rođendana došli su i predstavnici nekoliko lokalnih institucija, predstavnici Ličko-senjske županije. Malo je bilo predstavnika odgojno-obrazovnih institucija i to treba svakako brinuti. Nažalost, ovo je jako mali način vraćanja duga svemu  onome što što nam je podario Nikola Tesla.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima