Lijepa priča iz Gospića- Maria Ćaćić, vijećnica gospićkog gradskog Vijeća besplatno uči mlade Gospićane Francuski jezik!!!

Objavljeno: 15/05/2018

Maria Ćaćić, članica Vijeća Grada Gospića prije pet godina vratila se iz Švicarske u Hrvatsku. Na Sveučilištu u Zadru završava Njemački i Francuski jezik. Svoju ulogu vijećnika ona vidi isključivo kao ulogu osobe koja mora biti na raspolaganju svojim građanima. Više od 50 mladih Gospićana trenutno pohađa njen, potpuno besplatan tečaj Francuskog jezika koji se provodi u gospićkom Pučkom otvorenom učilištu. Na jesen će tečaj moći pohađati i odrasli, svi oni koji žele naučiti ovaj jezik.

GOSPIĆ- „Iskreno, to je meni mali znak pažnje građanima koji su doprinijeli da postanem vijećnik. Mislila sam da tako vijećnici i trebaju raditi, pomagati svojim građanima i biti tu za njih. Mislim da je to najvažniji posao vijećnika“- kaže  nam Maria Ćaćić, vijećnica HSP-a u Vijeću grada Gospića. Osim toga začudilo ju je to što u našim školama mladi samo uče Njemački i Engleski jezik,a imamo i profesore Talijanskog,Španjolskog…. „Zašto ne bi ponudili više kad već imamo potencijala“- pitala je Maria samu sebe i odlučila  pokrenuti tečaj Francuskog jezika za školarce. No nakon toga počeli su se javljati i ostali pa trenutno Francuski uči samo školarce,a odrasli će Francuski imati na jesen, vjerojatno u listopadu. Tečaj trenutno pohađa 43 učenika iz Osnovne škole, 7 iz Gimnazije i jedan iz Strukovne škole. Tečaj se održava u Pučkom otvorenom učilištu dr.Ante Starčević  i trajat će do 25.lipnja. Zanimljivo, srednjoškolci će kada tečaj završe otići na terensku nastavu u Karlobag gdje će komunicirati s turistima  i tako vidjeti na najbolji mogući način što su naučili. Maria se posebno za pokretanje ovoga tečaja zahvaljuje gradonačelniku Karlu Starčeviću koji joj je pomogao u organizaciji, ravnateljici POU Ireni Peša, ravnateljima Gimnazije i gospićke Osnovne škole i svojoj mentorici sa Zadarskog Sveučilišta dr.sc Rei Lujić. Naravno, neizostavni su i njeni roditelji koji su joj stalna podrška i uvijek su tu za nju.

Maria Ćaćić rođena je u Švicarskoj gdje se i školovala, završila je Farmaceutsku školu. Dvije godine radila je u Lihtensteinu u jednoj ljekarni. „Ušlo mi je u rutinu ustajanje, odlazak na posao i natrag. Nedostajalo mi je slobodnog vremena jer toga tamo nema. Nedostajala mi je u mogućnost napredovanja. Mogla sam ići na studiju u Ženevu koji bi me stajao 16,000 franaka. A onda sam se odlučila školovati u Hrvatskoj“- govori nam Maria. Najprije je mislila studirati medicinu no mala,ali ipak značajna,  jezična barijera skrenula ju je s toga puta i odlučila se na studij jezika, i to Njemačkog i Francuskog. „Prva godina mi  je bila užasna zbog Hrvatskog. Jezike sam znala,ali bilo je problema s Hrvatskim. Mučila sam se tri godine,ipak sve sam završila u roku“- govori nam Maria koja je upravo od te treće godine u Zadru,gdje je studirala,  krenula s brojnim volonterskim aktivnostima pa je dobivala i stipendije. Sada je još samo čeka diplomski. Pitamo je zašto je ušla u politiku. Maria, koja je inače član HSP-a,  kaže da se to dogodilo slučajno. „Bilo me najprije strah, mislila sam da moraš imati neku političku školu da bi se tim bavio. No kada sam vidjela da to nije tako,a osoba sam koja želi pomoći drugima rekla sam idem, mlada sam, možda povučem i nekoga drugoga da se bavi politikom, 90% dajem od sebe u ovom poslu,a s 10% ću iznenaditi“- govori nam Maria. Ona je primjer sasvim obrnut od sadašnjeg trenda u zemlji.- mladi odlaze iz Hrvatske, no ona se vratila u Hrvatsku. „I opet bih to napravila. Tamo sam imala posao i novaca,ali nisam imala vremena trošiti taj novac. Čovjek treba odlučiti jesu li mu bitniji život i zdravlje ili novac. Mislim da se i ovdje može ako se čovjek potrudi jer i tamo se moraš truditi, ne čeka te posao samo tako i novci ne padaju s drveća. Svi misle ako tamo odeš sve je samo tako, no ti si tamo stranac. Meni je bilo lijepo, živjela sam više od 20 godina s roditeljima,ali ovdje je život“.

Bilo bi dobro kada bi ovaj njen primjer slijedili i brojni drugi mladi. Ona tečaj održava besplatno,a sve materijale manje-više financira sama. Pomognimo drugima kako bi pomogli i sebi- možda je pravi istinski moto ove priče kakvih treba sve više.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima