LIJEPO: Mlada Gospićanka Lucija Došen osnovala udrugu za očuvanje tradicijske kulture i običaja “Lički divani”!

Objavljeno: 13/04/2021

S Lucijom, Marijanom i Tomom bili smo na probi u Brušanima. Oni se pripremaju za predstavu kojom će se udruga predstaviti široj javnosti. Jedva čekaju da epidemiološke mjere popuste pa da kompletna glumačka postava odradi i probe i predstavu.

GOSPIĆ- U Gospiću je osnovana udruga za očuvanje tradicijske kulture i običaja „Lički divani“. U lipnju prošle godine osnovala ju je mlada Gospićanka Lucija Došen koja je jedva dočekala punoljetnost kako bi mogla osnovati udrugu. „Oduvijek su me zanimali naši običaji, naš govor ikavica i prvenstveno naša tradicija“- govori  nam Lucija kojoj je želja da udruga očuva na životu lički divan i iz zaborava oživi riječi koje danas rijetko kada čujemo. Udruga okuplja uglavnom starije članstvo, Lucija je najmlađa, jer kako i sama kaže: „Mladi se srame svoje tradicije i smatraju to seljačkim“.

Kao i svima i njima je epidemija poremetila planove. Trebali su se javnosti predstaviti prošle godine u studenome, no sve je stalo. Sada planiraju do kraja godine izvesti cjelovečernju predstavu kojom bi se predstavili javnosti. Ove godine mogli su pristupiti i javnim pozivima grada Gospića pa su uspjeli dobiti gradska sredstva. Kada ih ljudi bolje upoznaju moći će im se pridružiti. Inače Lucija je i autorica jednog igrokaza koji trenutno proba ona i još dvoje članova udruge. Nadaju se da će epidemiološke mjere konačno dopustiti da s probama krenu i svi ostali glumci u predstavi koji imaju nešto manje uloge od njih. U igrokazu se jasno vidi koliko je samo područje oko Gospića bogato jezikom, naglascima, dijalektom.  A „Lički divani“ će nastojati  i mladima i svim ljudima približiti to bogatstvo.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima