Ljubovo, simbol oslobođenja Hrvatske od okupatora, simbol patnje i pobjede!!!

Objavljeno: 05/08/2017

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Peti dan mjeseca kolovoza najvažniji je dan u hrvatskoj povijesti jer nakon važnih datuma koji su obilježili neovisnost i samostalnost zemlje, ovaj datum znači oslobođenje. Ljubovo je bila jedna od najvažnijih točaka u domovinskom ratu, a područje koje su nadzirale i oslobađale postrojbe u sklopu Zbornog područja Gospić dalo je, to je mnogima nepoznat podatak, trećinu žrtava u akciji Oluja. Njih,ali i svih onih koji su dali svoj život za slobodnu domovinu sjećamo se danas, 5.kolovoza. 

LJUBOVO- “Ostali smo hvala Bogu živi, suosjećamo se s obiteljima poginulih, okupljamo se i  dolazimo se pokloniti žrtvama“. “Bilo je teško, nismo ni znali što se događa,ali izdržali smo“. “Prijatelji su nam ginuli, bili su ranjavani,ali izdržali smo“. -To su samo neke od izjava koje smo dobili na Ljubovu, jednoj od najvažnijih točaka domovinskog rata, mjestu gdje se Hrvatska, Lika oslobađala. Od Oluje su prošle 22 godine, na Ljubovu danas komemoracija za sve žrtve. Došli su branitelji iz Lošinja, pojedinačno dolaze branitelji koji su bili dio pojedine postrojbe, sjećaju se svojih suboraca, prijatelja koji su dali svoj život za oslobođenje Hrvatske. U očima brojnih vidimo suze, pogled luta naokolo, traže se proplanci po kojima se prolazilo prije 22 godine. Slavi se žrtva, slavi se suborac koji je položio život  za slobodnu Hrvatsku. Nije danas bilo vrijeme onih teških političkih govora, nije se pitalo jeli netko uzalud dao svoj život za slobodu zemlje. Iz Bjelovara na Ljubovo dolazi ekipa biciklista. Posvetili su ovaj svoj maraton,  koji je dio projekta “putevima istine“, svim žrtvama domovinskog rata.

Predsjednik udruge gardijske brigade  Vukovi Milan Franić čestitao je svim braniteljima ovaj dan i istakao da je akcija Oluja provedena u takvom naletu i s takvom voljom da nije bilo sumnje u ishod operacije. “Da je bilo teško bilo je. Neprijatelj je bio jako dobro utvrđen i prvi dan imali smo neznatne uspjehe i velike gubitke. Drugi dan je sve bilo lakše,a kada smo saznali da je oslobođen Knin kao da smo dobiil krila”- kaže Franić.  U Oluji su poginula 174 branitelja, na Zbornom području Gospić poginulo je 65 branitelja i dva pripadnika čeških postrojbi UN-a. U Oluji su hrvatska vojska i policija oslobodili veliki dio teritorija. Vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim Istočne Hrvatske. Branitelji u Lici prvoga dana akcije oslobodili su veći dio Ljubova, a oslobođenje Ljubova završili su dan kasnije. Zanimljivo i pohvalno, branitelji iz Like oslobodili su sve ono što je bilo traženo i tako omogućili i susjedima iz Bosne bornu za oslobođenje. Žrtve su nažalost pale, svih njih sjećamo se danas i na obljetnicama poput ove današnje. “Pred polazak u akciju oprostili smo se od svojih najmilijih. S grčem u želucu,ali puna srca 4.kolovoza čekali smo znak za početak napada. Kada je završila zaglušujuća buka naše topničke pripreme nastao je tajac, a onda je sve krenulo. Pucnji, buka tenkova, prvi poginuli i ranjeni, no uzmaka nije bilo“- prisjeća se Franić. Kaže, kada je 5.kolovoza oko podne došla vijest da je Knin oslobođen , nitko nas nije mogao zaustaviti da izbijemo na državnu granicu.

Na Ljubovu se treba graditi spomen obilježje svim poginulim braniteljima. Projekt traje 3 godine, ove godine radovi su trebali biti gotovi, no zahvaljujući našoj administraciji to se nije dogodilo. Čeka se izvlaštenje čestice na kojoj će se obilježje naći. Franić očekuje da će se obilježje napraviti do obilježavanja 2018.godine.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima