Međunarodna speleološka ekspedicija “Japage 2016”. na Velebitu

Objavljeno: 17/08/2016

Na Srednjem Velebitu ,iznad Donjih Pazarišta održana je speleološka ekspedicija. Istraženi su brojni speleološki objekti na području s iznimnim speleološkim potencijalom. Sve to nudi i velike turističke potencijale, naravno ukoliko ih naši turistički djelatnici prepoznaju. Dinko Stopić snimio je predivne fotografije i ekskluzivno ih ustupio internetskom portalu Lika-express.  Kako je bilo na ekspediciji piše Morana Rožman

GOSPIĆ- Međunarodna speleološka ekspedicija „Japage 2016.“ održana je  od 30. srpnja do 14. kolovoza na srednjem Velebitu, području Japaga na Bubinici, iznad Donjih Pazarišta. Ekspediciju je organiziralo Speleološko društvo „Karlovac“ uz suorganizaciju Speleološkog kluba „Ursus spelaeus“ iz Karlovca. Karlovčanima je to tradicionalni istraživački teren još od 2001. godine kada je održana prva speleološka ekspedicija koja je svojim rezultatima otvorila nove potencijale za daljnji rad. Istraživanja su nastavljena kontinuirano do danas, uz suradnju s Javnom ustanovom Park prirode Velebit i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode.

Primarni ciljevi ovogodišnje ekspedicije bili su pronalazak novih speleoloških objekata i njihovo istraživanje te monitoring od prije poznatih speleoloških objekata. Istražena su ukupno 34 speleološka objekta ukupne dubine 1461 m i duljine 1255 m, topografski snimljena i pozicionirana na karti. Skupljen je biološki materijal (špiljska fauna) i izvršena analiza vode poznatih izvora. Napravljen je monitoring poznatih objekata te su uzeti potrebni podaci za njihovo uvrštavanje u Katastar speleoloških objekata Hrvatske koji uređuje Hrvatska agencija za okoliš i prirodu uz pomoć speleoloških udruga Hrvatske. Rekognosciranjem šireg terena Japaga utvrđen je potencijal za nastavak istraživanja, prikupljena je obavezna fotodokumentacija, ali i napravljene umjetničke fotografije najljepših speleoloških elemenata u jamama koje dočaravaju atmosferu nepoznatog tamnog svijeta podzemlja dostupnog samo speleolozima.

Uz sve navedene brojčane rezultate istraživanja, jedan od bitnijih rezultata je razmjena speleoloških iskustava svih sudionika i stvaranje novih prijateljskih veza koje su temelj za timski rad u opasnom svijetu speleološkog istraživanja. U pomoć domaćim speleološkim snagama iz 13 hrvatskih udruga, ove godine su se najavili i došli speleolozi iz Ukrajine, Bugarske i Crne Gore. Kroz bazni logor, tijekom 16-dnevne ekspedicije, prošlo je ukupno 105 ljudi, prvenstveno speleologa i stručnjaka iz raznih prirodoslovnih znanosti. Najmlađe sudionice bile su jednogodišnja Mirta iz Karlovca i dvogodišnja Tetiana iz Kieva kojima je ovo bilo prvo bivakiranje u šatoru i upoznavanje s pravilima boravka u prirodi.

Ovogodišnji početak istraživanja krenuo je pomalo nespretno zbog nesuglasica s lovcima. Situacija je riješena zahvaljujući divnim ljudima iz Uprave Hrvatskih šuma, Šumarije Perušić i Policijske postaje Gospić koji svoj posao obavljaju korektno i profesionalno.

Zadnji dan istraživanja donio je neplaniranu akciju spašavanja mladog karlovačkog speleologa koji je ostao zarobljen pod odlomljenom stijenom na 140 m dubine u jami Klementina 21. Zahvaljujući prisebnoj akciji ukrajinskih speleologa koji su bili s njim u jami i iskustvu svih speleologa na površini, te članovima Komisije za speleospašavanje HGSS iz cijele Hrvatske, akcija speleospašavanja je postala najveći uspjeh cijele ekspedicije.

Predivan, ali i jednako tako opasan, svijet speleologije često je javnosti dostupan tek kad se dogodi nešto ekstremno poput ove zadnje nesreće ,ovaj put sa sretnim završetkom. Ali speleologija nije samo svijet opasnosti. Ona je temelj svih znanstvenih istraživanja jedinstvenog hrvatskog krša, preduvjet za razvitak turističkog potencijala Hrvatske; speleologija prati, potiče i proširuje znanje o zaštiti prirode, a druženja na ljetnim speleo-kampovima učvršćuju prijateljstva i timski rad bez kojih nema speleologije. Vidjelo se to ovdje kada je bilo najpotrebnije, kada je trebalo spasiti jedan život.

I uvijek ćemo se vraćati ovdje, zbog neraskidivih veza i s prirodom i s našim dragim Ličanima s kojima dijelimo istu ljubav i strast. Upornost i predani rad te izvrsna suradnja s Parkom prirode Velebit dovela nas je prošle godine do nesvakidašnjeg otkrića novih monumentalnih dijelova u Cerovačkim špiljama, a ove godine do pronalaska više od 30 speleoloških objekata i još desetak koji nas čekaju da ih istražimo. Znanstvene rezultate tek očekujemo nakon što se obradi prikupljeni materijal.“

Morana Rožman

FOTO Dinko Stopić

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima