Mi napadamo Vulina,a u Hrvatskoj postoje ljudi koji o domovinskom ratu govore kao o građanskom ratu

Objavljeno: 14/10/2017

GOSPIĆ- To je na tribini u Pastoralnom centru u Ličkom Osiku rekao dr.Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra. Za srbijanskog ministra Aleksandra Vulina smatra da u Hrvatskoj ne bi trebao biti poželjan,a ono što govori u Srbiji je njihov problem. “Mi moramo našoj djeci objasniti činjenice. Napadati ćemo Vulina,a imamo u Hrvatskoj kolege koji na fakultetu predaju o domovinskom kao građanskom ratu. Pa i u Saboru imamo ljude kojima smetaju činjenice primjerice u Zakonu o braniteljima koje oni nazivaju huškačkim i ratnim govorom. To mi moramo rješavati u Hrvatskoj“- ističe Nazor.

Tribina  je bila posvećena predstavljanju rada ove institucije, a poseban naglasak bio je na dokumentima i svjedočanstvima koje su u centru prikupili o ratnim zbivanjima na ličkom području, a pogotovo području Ličkog Osika, konkretnije, zbivanjima vezanima uz pokolj u Širokoj Kuli. Posebno je zanimljiva,a to je na tribini rekla Ana Holjevac iz Memorijalnog dokumentacijskog centra, bila milicijska stanica u takozvanom Teslingradu. Njihovi dokumenti su pregled događanja kako se odvijao život na okupiranom području Hrvatske. Ona je istakla posebnim dopis predsjednika suda Đure Kresovića koji je uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova u Knin, a gdje govori o počinjenju zločina na području Široke Kule. Problem je bila obitelj Rakić, etnički miješana obitelj. On pita  što napraviti, odnosno da li ići u iskapanje žrtava jer osim ostataka te obitelji tu su i ostaci  40-ak ubijenih Hrvata. Brinulo ga je i što ako UNPROFOR otkrije što se radi. To pokazuje da su Srbi na tom području znali za pokolje i skrivali su ih. Dokumenti pokazuju i da je u pljački i paleži hrvatske imovine dolazilo i do sporova među njima samima. Eto, dokumenti postoje, no još uvijek nitko za zločine ne odgovara. I u Centru ističu da su to dokumenti koji bi mogli pomoći u rasvjetljavanju zločina i kaznenom progonu zločinaca.

Centar je osnovan 2005.godine sa zadaćom prikupljanja i interpretacije  gradiva iz domovinskog rata. Centar omogućava dostupnost istraživačima,a intencija mu je barem osnovni okvir događaja prezentirati hrvatskoj i svjetskoj javnosti. “Naše spoznaje ovise o izvorima i njihovoj  dostupnosti, o sređenosti, počev od popisa poginulih pa do podataka koji nisu dostupni. Ono što je velika prednost Hrvatske je to da je gradivo koje se čuva u Centru,a srpske je provenijencije, odnosno radi se o materijalu koji su naše snage oslobodile tijekom oslobođenja Hrvatske. Zapravo, iz prve ruke imamo planove neprijateljske snage, način na koji su ga provodile“- kaže Nazor za Lika-express. On smatra da su  manipulacije  posljedica politikantskog pristupa problematici pa određene skupine u hrvatskom društvu koje su uz Srbiju vezane zbog nacionalne pripadnosti ili neupućenosti ili čisto zbog politikantstva izbjegavaju termine koji označavaju što se događalo u Hrvatskoj. “U Hrvatskoj nije bio domovinski rat nego agresija. Upravo srpski dokumenti potvrđuju da je cilj agresije bio odvajanje teritorija i pripajanje Srbiji. Hrvatski prostori su okupirani i oslobođeni u Oluji. To su termini koji su vrlo jasni i po međunarodnom pravu“.

Tribinu u Pastoralnom centru organizirao je domaćin, velečasni Luka Blažević, izazvala je veliki interes pa su na nju došli i branitelji, predstavnici brojnih udruga iz domovinskog rata, biskup mons.dr.Mile Bogović, general Mladen Markač i gradonačelnik Karlo Starčević.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima