Mjesec dana “slušaj drugačije” radija

Objavljeno: 01/05/2017

Danas je mjesec dana da se u eteru oglasio novi Radio Gospić. U prošlost se nećemo vraćati, odnosno nećemo spominjati temu ugašenog  radija jer još uvijek nitko nije dao pravo i temeljito objašnjenje zašto je taj stari radio ugašen te ljudi potjerani na burzu rada. U međuvremenu krenulo se s otvaranjem novog radija, Kulturno-informativni centar javio se na natječaj, dobio koncesiju, grad je bio široke ruke, odnosno svi  mi porezni obveznici kupili smo potpuno novu opremu, oprema sa starog radija, isto kao i zaposlenici odbačena je. Nakon svih tih priprema 1.travnja počelo je emitiranje programa novog radija.

GOSPIĆ- Kako bismo javnost upoznali s novim medijem u Ličko-senjskoj županiji, 19.travnja na elektronsku poštu KIC-a, ravnateljici ove ustanove i glavnoj urednici programa radija Danijeli Bogić šaljemo 17 pitanja. Osam dana kasnije stiže nam  odgovor u kojemu ona odgovora  na nekoliko od tih 17 pitanja. Između ostaloga pitamo o cijeni i načinu nabave opreme, o političkom utjecaju na radio, o neslužbenim informacijama da su svi zaposlenici radija i KIC-a stranački opredijeljeni i to tako što su svi u jednoj stranci, uključujući i nju. Pitamo je naravno i o programskoj shemi, o glazbi na koju smo u javnosti mogli čuti dosta pritužbi, o informativnom programu koji se čita sa pojedinih privatnih portala, o objektivnosti tog medija. Pitamo je naravno i o onome što je pri zapošljavanju kod nas sveprisutno, petljanju politike u rad struke, odnosno o određivanju tko će biti primljen u radi odnos. Evo što nam je Bogić odgovorila:

U mjesecu rujnu prošle godine Agencija za elektroničke medije raspisala je natječaj za obavljanje radijske djelatnosti za koncesijsko područje  Ličko-senjske županije. Na navedeni natječaj javio se Kulturno Informativni Centar Gospić, javna ustanova za kulturu, te na osnovi predložene programske osnove i sheme dobio koncesiju za obavljanje radijske djelatnosti na području Ličko-senjske županije. Vlasnik medija, u ovom slučaju radija, može biti bilo koja fizička ili pravna osoba koja zadovolji uvjete natječaja za dodjelu koncesije. Stoga je moguće da i KIC kao ustanova postane i bude koncesionar za obavljanje radijske djelatnosti. Sredstva za obavljanje radijske djelatnosti izdvojena su iz proračuna Grada Gospića te iz vlastitih prihoda ustanove KIC Gospić. Oprema je nabavljena sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku o bagatelnoj nabavi KIC-a. KIC Gospić ima 11 zaposlenika koji su prema Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu ustanove primljeni u radni odnos i  raspoređeni na radna mjesta. Ističem da je KIC Gospić zadovoljio sve tehničke, kadrovske, prostorne i financijske uvjete koje nalažu Zakoni i Pravilnici za obavljanje audio i audiovizualnih medijskih usluga, te je na osnovu toga dobio dozvolu za rad, odnosno za emitiranje radijskog programa, od strane HAKOM-a i Agencije za elektroničke medije. Na javni natječaj za prijem u radni odnos novinar-voditelj ,kojega je raspisao KIC Gospić, mogle su se javiti sve zainteresirane osobe koje zadovoljavaju uvjete natječaja. Nakon provedenog testiranja i obuke kandidata ravnateljica KIC-a Gospić donijela je Odluku o prijemu u radni odnos. Također, treba istaknuti da svaka nezadovoljna osoba koja se prijavila na natječaj, a nije izabrana, ima pravo tužbe protiv navedene odluke. S obzirom na koncept radijskog programa kontinuirano se provodi stručno usavršavanje zaposlenika koji sudjeluju u stvaranju programa Radio Gospića. Što se tiče komentara „nekih“ ljudi, kako navodite, vezano za koncept programa, glazbu i voditelje, nemam komentara, osim da svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja kao ravnateljica KIC-a Gospić i glavna urednica Radio Gospića u potpunosti stojim iza programskog koncepta Radio Gospića. Što se tiče suradnje s ostalim medijima na području Ličko-senjske županije, KIC Gospić, pa tako i Radio Gospić, ima dobru  suradnju sa svim medijima pa tako i privatnim portalima uključujući i portal Lika express. Kao community radio, Lokalne izbore 2017., kao i sve vezano za političke stranke, pratimo i pratit ćemo informativno i objektivno vodeći računa o podjednakoj zastupljenosti u eteru Radio Gospića.“

Bio je to odgovor ravnateljice KIC-a i glavne urednice Radio Gospića Danijele Bogić. Podsjećamo, danas je mjesec dana da se  taj novi medij pojavio na medijskoj sceni u Ličko-senjskoj županiji.

 

Milan Tomašević

 

Možda Vas zanima