Mladi aktivisti iz Gospića poručuju: „Pomaganjem drugima pomažemo sebi!“

Objavljeno: 17/04/2018

GOSPIĆ- U  Gimnaziji Gospić održana je tribina “SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!” koja se izvodi u sklopu programa “Sunčana strana ulice”  u partnerstvu Likovne Udruga Lika i  Ambidekster kluba  iz Zagreba.

Na tribini  “SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!” mladi aktivisti, učenici Gimnazije Gospić založili su za informiranje svojih vršnjaka o važnosti solidarnosti i utjecaja njihovog ponašanja na druge oko sebe. Informativnim i zabavnim sadržajem prezentirali su učenicima  u svojoj školi kako bi trebali više poticati jedni druge na suradnju, prihvaćati jedni druge, te što manje izdvajati nekoga iz društva ako se po bilo čemu razlikuje od svojih vršnjaka. Tribinom su potakli debatu s kojom su sudionike naveli na raspravu i iskazivanje njihovih mišljenja i stavova o stanju u društvu na temu solidarnosti i aktiviranja mladih u društvenoj zajednici. U pozadini zbivanja odigrao se osmišljeni scenarij  na način da je jedan od izvoditelja tribine bio posebno „tretiran“, naime ostali sudionici mu nisu dali da dođe do  riječi. Na taj način je na samoj tribini predstavljen jedan primjer nepoželjnog ophođenja koji se često događa u različitim situacijama i različitim društvenim okružjima, s tim da često izostane primjerena reakcija na to.  Završno se razvila diskusija na temu skrivenog scenarija. Sudionicima tribine postavilo se pitanje bi li voljeli da se prema njima neko tako ponaša i kako bi se osjećali u takvoj situaciji, na što su dali odgovore kako je to neprimjereno i ružno ponašanje, da bi svakoj osobi trebali prići i pomoći, pa i onim osobama koje „ne žele“ da im se pomogne jer i oni žele pomoć, samo je ta pomoć potrebna na drugačiji način ili pristup. Zaključak tribine je da mladi imaju želje da pomažu jedni drugima.

Sunčana strana ulice trogodišnji je program za pospješivanje otpornosti i društveno uključivanje mladih s “problemima u ponašanju”, usmjeren u pružanje inovativnih, alternativnih usluga psihosocijalne podrške za djecu, mlade i obitelji, kao i razvoju ovih usluga na području gdje nisu razvijene. Prioritet programa je prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika.

U četvrtak 19. travnja 2018. godine u 10:20h na Radio Gospiću predstavljamo aktivnosti programa Sunčana strana ulice  s ciljem poticanja  šire javnosti na razmišljanje o  solidarnosti u društvu.

 

Josip Durdov

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima