Na obljetnicu Krbavske bitke u Udbini se sutra slavi Dan hrvatskih mučenika

Objavljeno: 08/09/2017

 

Sutra, 9.rujna slavi se Dan hrvatskih mučenika. Misno slavlje početi će u 11 sati, dva sata prije toga s Krbavskog polja prema Crkvi krenuti će Križni put. Ove godine dvije su posebnosti obilježavanja. Naime misno slavlje predvoditi će šibenski biskup i nekadašnji upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini  mons.Tomislav Rogić, a druga je posebnost da se ovogodišnje slavlje hrvatskog mučeništva događa baš na obljetnicu Krbavske bitke, polaznog povijesnog datuma za obilježavanje ovoga dana. Bitka u kojoj je hrvatska feudalna vojska pretrpjela katastrofalan poraz od Osmanlija i u kojoj je poginulo više od 10,000 hrvatskih ratnika dogodila se 9.rujna 1493.godine. 

 

UDBINA- Prije dvije godine u CHM postavljen je i blagoslovljen oltarni reljef „Slava hrvatskih mučenika“, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Prošle godine na drugi dan trodnevnice nakon mise bila je kolaudacija novih orgulja u Crkvi hrvatskih mučenika koje je, većim dijelom, izradio i donirao mons. Juraj Jerneić- stoji između ostaloga u poruci koju je biskup Gospićko-senjski Zdenko Križić i koju u nastavku prenosimo u cijelosti.

Kroz proteklo vrijeme dogodile su se mnoge promjene, ali naš odnos prema hrvatskim mučenicima i prema njihovom Svetištu na Udbini, zacijelo, nije se promijenio i ne treba se mijenjati.

Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Pokretači ideje i projekta nisu krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nisu se prevarili. Nismo nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju u koji će se posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta, dostojanstveno pokapati.

Ići ćemo korak po korak kako nam mogućnosti budu dopuštale. Ono što nam je sada najvažnije jest to da Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište našega naroda, tj. sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti Bogu koji nas je pratio kroz cijelu našu povijest i bio jamac našega opstanka. Znamo da je Udbina samo jedno od tolikih mjesta našeg stradanja, ali ona želi zagrliti i objediniti u sebi i sva tolika druga mjesta patnje našega naroda, i po molitvama hodočasnika prikazivati Bogu našu mučeničku povijest kao prinos Bogu i zalog naše bolje budućnosti. U tom smislu se radujemo svakoj molitvenoj duši koja će nam se pridružiti na proslavi u subotu 9. rujna 2017.

Možda Vas zanima