Surova zima i Velebit uzeli jedan ljudski život

Objavljeno: 15/01/2018

GOSPIĆ- U prvim danima ove godine HGSS Stanica Gospić intervenirala je već dva puta. Tako je protekli tjedan intervenirala na poziv Hitne medicinske pomoći u Devčić Dragi, gdje je jedna osoba prilikom šetnje uz more pokliznula se, te prilikom pada slomila nogu. Brzom intervencijom spašavatelja osoba je zbrinuta te transportirana do kola Hitne medicinske pomoći.

Odmah dan nakon spašavatelji opet zaprimaju poziv za pomoć i to sa područja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Ovdje se radilo o potražnoj akciji spašavanja za osobom koja je napustila automobil koji je zaglavio u snijegu na putu prema Zavižanu te krenula pješice prema planinarskom domu Zavižan. Nakon nekoliko sati kako se osoba nije pojavila u planinarskom domu niti se vratila do automobila suputnici iz vozila pozivaju pomoć. Odmah po dojavi 13 spašavatelja s tri terenska vozila kreće u potražnu akciju spašavanja. U 20 sati prvi tim spašavatelja pronalazi osobu ali nažalost mrtvu.  Vremenski uvjeti bilu su ekstremni, snijeg, magla, niska temperatura i jak vjetar, ali to nije ništa neobično za siječanj na Velebitu. Ono jedino što nama ljudima preostaje je prilagoditi se uvjetima na terenu i zakonima prirode, poštivati ih te biti svjestan svojih mogućnosti.

Mi kao spašavatelji četo puta apeliramo na sve koji borave u prirodi da se prethodno informiraju o svim bitnim činjenicama i pomno isplaniraju svoj boravak, uzimajući u obzir vremenske prilike, opremljenost, poznavanje terena i fizičku spremnost, kako bi smanjili rizik od neželjenih događaja. U suprotnom vjerojatnost od sretnog ishoda je znatno manja od onog drugog. Zapamtimo i ovo: „Priroda nas nikada ne vara, mi smo ti koji sebe zavaravamo“.   Jean – Jacques Rousseau

Možda Vas zanima