Noć muzeja u duhu inovacija, glazbe i tradicije

Objavljeno: 29/01/2022

GOSPIĆ- Muzej Like Gospić i Memorijalni centar Nikole Tesle i ove godine uključili su se u nacionalni program Noć muzeja. I to su učinili na jako dobar način. Prvi dio programa održan je u Memorijalnom centru Nikole Tesle, a kao prvi događaj  otvorena je izložbe „Tesla milijarder“. Nikola Tesla financijski gledano nikada nije bio milijarder, u mentalnom smislu  svakako jest, a milijarde volti izmjenične struje podario je čovječanstvu. Lik ovog velikog svjetskog čovjeka rođenog u malenom Smiljanu krasio je novčanice u nekoliko zemalja, kako na opticajnim, tako i jubilarnim novčanicama. Izloženi predmeti dio su  numizmatičke zbirke dvojice Gospićana, Milana Rasta i Stjepana Brajkovića, i naravno da to nisu sve novčanice koje su se tiskale i kovale  diljem svijeta. Teslin lik  naći će se, kada Hrvatska uđe u euro zonu,  i na budućim kovanicama eura u apoenima od 10, 20 i 50 centi i biti u opticaju u svim dijelovima euro područja. Ova izložba ima 11 primjeraka papirnatih novčanica, te 17 kovanica, neki u opticaju, a neki prigodni. Inače prva novčanica s Teslinim likom bila je ona od 500 dinara iz SFRJ iz 1970-te godine, i taj primjerak je na ovoj izložbi.

U sklopu Noći muzeja iznimno zanimljivo predavanje održao je mladi inovator Ivan Mrvoš koji je pokazao kako inovacija može biti iznimno dohodovan posao. Radi se o inovatoru iz Solina koji je u svijet inovacija ušao s pametnom klupom, a sada je  uz nekoliko inovacija svoj posao proširio na cijeli svijet, nove klupe nalaze se u 500-tinjak gradova u 59 zemalja, a posao se broji u milijunima eura. On i njegova ekipa inoviraju i dalje kako bi njihovi proizvodi bili u toku pa čak i ispred svega onoga što se događa u modernom svijetu. Za kraj večeri odličan gitaristički koncert klasične i filmske glazbe održali su brat i sestra, duo Šimatović.

Nakon toga program se „preselio“ u Muzej Like gdje je otvorena izložba Gradskog muzeja Virovitica „Mikeški jestvenik“ s prikazom kuharskih recepata i predmeta starosjedioca Virovitice, Mikeša. Kroz priču o hrani ispričana je priča o jeziku i običajima iz tog dijela Hrvatske. Ova izložba se može pogledati do kraja veljače. Noć Muzeja okrunjena je filmskim prvijencom Muzeja like Gospić u kojoj je četvero mladih Gospićana u dobi između 10 i 12 godina ostvarilo prve glumačke role kako bi prikazali što Gospić, Lika i Muzej nude. Film se može pogledati na youtube kanalu Muzeja.

Noć Muzeja u Gospiću bila je odlična, posjetitelja je bilo dosta, odnosno kako kaže ravnateljica Muzeja Like dr.sc. Tatjana Kolak „nije prekinut kontinuitet dolaska u ustanove u kulturi, te tradiciju edukacija naših generacija da se u ovakvim ustanovama osjećaju kao kod kuće i da uvijek znaju da mogu nešto naučiti“.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima