Noćas pomičemo kazaljke jedan sat unatrag. Je li ovo zadnji prelazak na zimsko računanje vremena?

Objavljeno: 27/10/2018

GOSPIĆ- Noćas, pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, u 3 sata na 2 sata,  kreće  zimsko računanje vremena. To donosi nekoliko promjena na koje smo se uostalom svi već navikli. Primjerice iz Policijske uprave Ličko-senjske podsjećaju vozače da se, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300  kuna. Stoga, apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu- poručuju iz policije.

Svakako treba podsjetiti da se tijekom zimskog računanja vremena mijenja i satnica tarifa potrošnje električne energije. Od sutra ujutro  je  viša tarifa u vremenu od 7 do 21 sat, niža od 21 do 7 sati.

 Zimsko računanje vremena potrajati će do 31.ožujka 2019.godine. Svi se pitaju je li ovo zadnji put da pomičemo kazaljke unatrag? Puno više znati ćemo nakon što  Europski parlament i Vijeće Europske unije odluče o prijedlogu Europske komisije da se pomicanje sata ukine.Podsjećamo da je  EK  u rujnu objavila prijedlog za ukidanje  pomicanja sata u EU u sljedećoj  godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Svaka država članica do travnja 2019. godine treba odlučiti hoće li trajno primjenjivati ljetno ili  zimsko računanje vremena. Po tom prijedlogu posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. One  države koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje pomicanje kazaljki za točno godinu dana,  u nedjelju, 27. listopada 2019.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima