Obilježen Svjetski dan prava potrošača – Osnovna škola Zrinskih i Frankopana, Otočac najbolja u kategoriji Strip

Objavljeno: 16/03/2019

ZAGREB- Svake godine 15. ožujka obilježava se Svjetski dan prava potrošača, te se određuje tema koja se prigodno obrađuje. U Republici Hrvatskoj se Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights day – WCRD) obilježio pod temom “Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu”. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET nacionalni CERT, Fakultetom organizacije i informatike, Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Ministarstvom financija, Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Tehničkim muzejom Nikola Tesla organiziralo je 15. ožujka sadržajno ispunjen program kako bi se obilježio Svjetski dan prava potrošača.

Svečanost je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je u svom uvodnom obraćanju istaknuo kako Republika Hrvatska pridaje značajnu pažnju području zaštite prava potrošača u pogledu regulatornog okvira, ali i u provedbi ove bitne politike. „Kontinuirano provodimo brojne aktivnosti kojima nastojimo što više osvijestiti građane o njihovim potrošačkim pravima i ukazati im na načine kako ta prava mogu i ostvariti, ukoliko su ona narušena. Posebno želim istaknuti kako sve te aktivnosti provodimo u međuresornoj suradnji s još mnogo institucija i tijela koja su na bilo koji način uključena u provođenje ove politike“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat. Dodao je i kako ovogodišnja tema obilježavanja naglašava nužnost jačanja potrošačkih znanja o digitalnom okruženju i korištenju pametnih tehnologija.

Kako je poseban prioritet i na razini EU stavljen na mlađu populaciju, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i nadležnih stručnih tijela pripremilo i nagradni natječaj za učenike osnovnih škola i srednjih škola  na temu “Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošači u digitalnom svijetu” vezano uz zaštitu prava potrošača. Natječajem je predviđeno da učenici temeljem stručnih tematskih brošura koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo na Portalu za škole  pripreme radove kojima će prenijeti poruku o zaštiti potrošačkih prava u digitalnom svijetu, te je omogućena izrada 4. kategorije radova: videorad, strip, infografika i plakat. Natječaj je bio otvoren u razdoblju od 13. veljače do 6. ožujka 2019., a na natječaj se prijavilo 75 škola iz cijele Republike Hrvatske sa 118 radova.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te nadležnih stručnih tijela dodijelilo je za najbolje radove četiri škole vrijednu nagradu – pametne/interaktivne ekrane za učionice.

Pametni ekran za najbolji rad u kategoriji Strip dobila je Osnovna škola Zrinskih i Frankopana, Otočac, a nagradu ravnateljici škole Jasminki Devčić uručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ovom prigodom ravnateljica Devčić izjavila je:

 “Moram reći da nam izuzetno puno znači ova nagrada. Uglavnom se kao škola prijavljujemo na niz natječaja, idemo u korak s napretkom tehnologije i u projektu smo e-Škole. Pogotovo ovo puno znači našim učenicima, mentorici projekta za napredak nastavnog procesa, a našim učenicima je ovo i dodatni poticaj za izvannastavne aktivnosti. Učenici koji su ovdje su oduševljeni sa svime što su vidjeli ovdje i što su organizatori pripremili tijekom cijelog dana. Prezadovoljna sam i ja kao ravnateljica škole i nadam se da će biti puno ovakvih susreta i što više natječaja za škole.”

Svi zaprimljeni radovi osnovnih i srednjih škola su se na LED ekranu prikazivali tijekom cijelog trajanja događanja 15. ožujka. Svim će se školama koje su sudjelovale u natječaju dostaviti zahvalnice za sudjelovanje u natječaju uz prigodne simboličke poklone. Posjetitelji su tijekom cijeloga dana u sklopu sadržajno zanimljivog programa obilazili informativne pulteve gdje su mogli  saznati sve o zaštiti svojih potrošačkih prava u digitalnom svijetu. Također su pogledali izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola koje su pripremili u sklopu natječaja te posjetili niz zanimljivih radionica.

Ministarstvo gospodarstva,poduzetništva i obrta

Možda Vas zanima