Obilježeno 86 godina od Velebitskog ustanka

Objavljeno: 07/09/2018

BRUŠANE- U spomen na Stjepana Devčića poginulog u potjeri kod Jadovnog,a u sklopu Velebitskog (ličkog) ustanka,  danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Najprije u Brušanima gdje su u noći sa 6.na 7.rujna 1932.godine članovi tadašnje organizacije napali policijsku stanicu, a potom i u Jadovnom gdje je Dvečić i ubijen. U dvojakoj ulozi na ovome obilježavanju bio je gradonačelnik Gospića i predsjednik HSP-a na nacionalnoj razini Karlo Starčević. U svome uobičajeno sadržajnom , motivirajućem i emotivnom govoru on  kaže da je taj dan bio embrio začetka stvaranja hrvatske države. Starčević ističe da je taj ustanak bio oslobađajući,a o njemu se pričalo i u Londonu i Parizu, Berlinu i Moskvi. “Velikosrpski teror je prelio svu čašu strpljenja hrvatskog čovjeka koji nije imao drugi izbor nego podići ustanak. To je preteča kalvarije hrvatskog naroda koju je prošao u drugom svjetskom ratu i poslije njega“- ističe Starčević i dodaje da se hrvatski čovjek borio protiv kokarde i zvijezde petokrake. Protiv istoga toga Hrvati su se borili i devedesetih godina. “Dali smo mi naučili išta iz naše povijesti. Želimo li mi išta naučiti. Dali nam danas ponovno, ne tuđin, već onaj koji nije ni htio ni želio ni branio ni volio hrvatsku državu piše povijest“- kaže Starčević i dodaje da vlast u Zagrebu biraju Hrvati i njima, nama, je na savjesti koga je birao i zašto je birao. “Imamo moć olovke koju možemo u svakom trenutku upotrijebiti. Ali osobni, sitni, kokošarski interesi hrvatskog čovjeka su iznad interesa hrvatske države i zajednice”- kaže Starčević koji smatra da smo danas u ponoru iz kojega ćemo se teško izvući. Društvo je podijeljeno i puca po svim šavovima, uz stalne gospodarske probleme, primjerice Agrokor, Uljanik, 3.maj.  “Da li se itko osim moje malenkosti i HSP-a upitao u ovoj državi gdje je novac koji su opljačkali? Dali je itko od tih lopova vratio i jednu kunu?” pita se Starčević i dodaje da se zbog takvih dignuo i Velebitski ustanak. “Danas nama nije potreban ustanak, već olovka“- zaključuje Starčević.

Ispred Udruge hrvatskih dragovoljaca Rijeke i Bilaja govorio je Mile Biondić. On kaže da je Velebitski ustanak bio antifašistički i svehrvatski ustanak protiv diktature Aleksandra Karađorđevića. Izrazio je žal što je prije nekoliko godina u Gospiću organizirana izložba posvećena  drumskom razbojniku Lazaru Škundriću koji je pljačkao i katolike i pravoslavce i muslimane. No grad je tada ocjenio da treba imati takvu izložbu pa Biondić poziva sadašnju vlast u Gospiću da u istom tom gospićkom Muzeju postavi izložbu postavljenu Velebitskom ustanku. Biondić smatra da se mora znati koliko je hrabrosti bilo u tada 29-godišnjem Devčiću koji je dao život za svoju državu. I Biondić se u svome govoru dotakao sadašnjosti Hrvatske. Kaže da svi upiru prst u branitelje za čije se mirovine iz proračuna izdvaja oko milijardu kuna, dok se za nevladine udruge i neprofitne medije izdvaja više od tri milijarde kuna. Ti mediji i udruge imaju oko 20,000 zaposlenih, branitelja koji primaju mirovine ima nešto više od 70,000 i onda je sasvim jasno koliko dobije netko od udruga i medija,a koliko neki branitelj. “Snaga naša još uvijek leži u ljudima koji su dali živote za svoju državu. Nikakva AVNOJ-ska,  ZAVNOH-ska ili bilo koja druga akcija nije stvorila ovu državu Hrvatsku, već je ovu državu stvorila iskra ovoga ustanka preko oslobodilačkih akcija 95.godine i na takav način uživamo slobodu koju sada ovdje imamo”- ističe Biondić.

Svi sudionici obilježavanja ove obljetnice izrazili su veliko zadovoljstvo što je po prvi put na obilježavanju godišnjice Velebitskog ustanka bio i gradonačelnik Gospića. Ranijih godina to nije bila praksa.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima